Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Voor het eerst nummer één: NAC Breda

NAC Breda is na de zege op PSV (2-1) de nieuwe koploper in de eredivisie.

„Het zal moeilijk zijn de euforie de komende week te temperen.”

Matthew Amoah zag afgelopen zomer een overstap van NAC naar FC Twente wel zitten. „Het is toch een stapje hoger”, bekende hij begin deze maand. Tot een transfer zou het niet komen, omdat Feyenoord afzag van FC Twente-speler Marko Arnautovic. Amoah behaalde zaterdagavond met zijn werkgever NAC een overwinning op PSV (2-1), waardoor de ploeg uit Breda voor het eerst in de geschiedenis koploper is in de eredivisie. De Ghanese international bleef door zijn negende doelpunt topscorer.

NAC eindigde vorig seizoen verrassend als derde in de eredivisie achter landskampioen PSV en Ajax en bereikte de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Maar de clubleiding nam toch afscheid van trainer Ernie Brandts, omdat de ploeg extreem verdedigend en weinig spectaculair zou spelen. De beslissing leidde tot onbegrip bij de supporters in het Rat Verlegh Stadion, die in de play-offs om deelname aan Europese clubtoernooien hun ploeg opgebrand ten onder zagen gaan tegen NEC.

Brandts’ opvolger Robert Maaskant kreeg de opdracht voor een herkenbare en aanvallende speelstijl te zorgen, maar begon in Breda met uitschakeling in de derde ronde van de Intertoto Cup tegen het Noorse Rosenborg BK. Dat bleek mede het gevolg van een door blessures uitgedunde spelersgroep, want in de competitie kwam NAC al tot vijftien punten in zes wedstrijden.

De ploeg van Maaskant moet het met al negen tegendoelpunten niet meer hebben van de verdediging die Brandts smeedde, maar heeft met SC Heerenveen wel het hoogste aantal treffers – zestien – gemaakt. Opvallendste speler in aanvallend opzicht is Amoah (27). De Ghanese spits kwam in 1996 als verlegen tiener terecht bij Vitesse, waar hij opviel door zijn wil om te slagen in Europa. In zijn acht seizoenen bij de club uit Arnhem – en een half jaar als huurling bij Fortuna Sittard – had hij door blessures wisselend succes. Een overstap voor twee seizoenen naar Borussia Dortmund in 2005 mislukte zelfs door fysieke problemen.

Amoah stapte in 2007 over naar NAC, waar hij in de luwte van blessures kon herstellen en het vertrouwen voelde van trainer en medespelers. Als eenzame spits kwam hij onder Brandts tot elf doelpunten in 25 wedstrijden. Dit seizoen leeft de pijnvrije Amoah pas echt op, mede door de geboorte van zijn zoon. Was hij eerst de aanvaller van wie werd gezegd dat hij de makkelijkste kansen zou verprutsen en halve mogelijkheden tot doelpunt zou promoveren, nu is hij een spits die eenmaal in het vijandelijke strafschopgebied op zijn best is.

Amoah heeft dit seizoen meer steun van ploeggenoten, staat stoïcijns en zelfbewust in het veld en gebruikt zijn werklust en beweeglijkheid ook om tegenstanders af te leiden. Daardoor krijgen middenvelders als Martijn Reuser en Kees Kwakman meer vrijheid en komen medeaanvallers als Anthony Lurling en Ellery Caïro vaker in kansrijke positie. Met het doelpunt tegen PSV demonstreerde Amoah zijn zelfvertrouwen. De Ghanees dribbelde met de bal aan de voet het strafschopgebied in, negeerde de vrijstaande Tyrone Loran, kapte PSV’er Francisco Rodriguez uit en schoot raak in de kruising.

Het Bredase publiek, dat voor de wedstrijd met een staande ovatie afscheid had genomen van Brandts, bedankte Amoah en zijn ploeggenoten met gezang over een aanstaand landskampioenschap. „Dit is een fantastische avond”, zei Maaskant na afloop voor de televisiecamera’s. „We hebben met AZ, SC Heerenveen en PSV al drie sterke tegenstanders gehad. Het zal moeilijk zijn de euforie de komende week te temperen. Waar dit gaat eindigen? Geen idee, we kunnen in elk geval niet meer verder stijgen op de ranglijst.”