Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vondst lichaam op Bonaire

Op Bonaire is afgelopen vrijdag het stoffelijk overschot gevonden van de 24-jarige Marlies van der Kouwe. De verdwijning van de apothekersassistente uit Leusden hield het eiland al een maand in de greep.

Het Openbaar Ministerie op Bonaire bevestigde zaterdag tijdens een persconferentie dat het op basis van gebitsgegevens 99,9 procent zeker is dat het om de resten van Van der Kouwe gaat. Een DNA-onderzoek, uitgevoerd in Nederland, moet vandaag definitief zekerheid bieden.

Officier van justitie David van Delft verklaarde dat de stoffelijke resten zijn gevonden op basis van „briljant tactisch recherchewerk”. Niet een gouden tip maar het in elkaar passen van puzzelstukjes leidde naar een braakliggend terrein in de wijk Amboina, waar het lichaam vrijdagmiddag, lokale tijd, door de politie werd gevonden. De met hevige slagregens gepaard gaande orkaan Omar van vorige week zou mogelijk van invloed zijn geweest op het deels blootleggen van het lijk.

Het recherchewerk gaat door. Op basis van het onderzoek moet blijken of hoofdverdachte Ryan P. (27) verantwoordelijk is voor de dood van Van der Kouwe. P. ontkent vooralsnog iets met de zaak te maken te hebben. De verdachte werd ruim drie weken geleden aangehouden. Inmiddels is zijn hechtenis drie maal verlengd. P. is vrijdagavond overgebracht naar de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao, waaruit hij onlangs werd ontslagen na het uitzitten van zes jaar celstraf wegens ontvoering en verkrachting.

Behalve Ryan P. zijn nog drie verdachten aangehouden, van wie twee op vrije voeten zijn gesteld. Van Delft verwacht dat er binnenkort meer aanhoudingen zullen worden verricht. Van der Kouwe, die stage liep op Bonaire, werd in de nacht van 20 september van haar fiets gesleurd. Getuigen zagen hoe zij werd meegenomen op een scooter. Haar fiets werd de volgende dag gevonden.