Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Twee VN-medewerkers vermoord in Somalië

In Somalië zijn in drie dagen tijd twee hulpmedewerkers van de Verenigde Naties vermoord. Gisteren werd een Somalische medewerker van Unicef, het VN-noodfonds voor kinderen, doodgeschoten door onbekende schutters. Afgelopen vrijdag werd een Somalische staffunctionaris van het VN-voedselprogramma (WFP) doodgeschoten.

Dat hebben de VN verklaard. De moorden, los van elkaar gepleegd, zijn de jongste in een lange reeks aanslagen dit jaar op binnen- en buitenlandse hulpverleners in Somalië. In totaal zijn nu zeker 26 hulpverleners vermoord, onder wie 22 Somaliërs. Tien anderen worden vermist.

In een reactie op het geweld hebben veel internationale hulporganisaties hun buitenlandse personeelsleden teruggetrokken uit Somalië. Daardoor worden hulpbehoevende Somaliërs steeds moeilijker bereikbaar voor humanitaire organisaties, wat de crisis in het land verergert. Het WFP zegt dat momenteel ruim 3 miljoen Somaliërs aangewezen zijn op internationale voedselhulp.

Het valt niet met zekerheid te zeggen wie achter de reeks moorden zitten, maar waarnemers vermoeden dat de aanslagen het systematische werk zijn van moslimextremisten die uit zijn op de val van de Somalische interim-regering. Door de hulpgemeenschap te verjagen, hopen de extremisten Somalië verder in chaos en vergetelheid te storten en een machtsovername dichterbij te brengen, zo is de redenering. De meeste slachtoffers tot nu toe lijken gericht te zijn aangevallen. Er wordt wel rekening mee gehouden dat sommige moorden het werk zijn van rivaliserende groeperingen, die proberen de extremisten in een kwaad daglicht te stellen.

De medewerker van Unicef die gisteren omkwam, werd doodgeschoten op straat in Hudur, een stad in het zuiden van Somalië. De drie schutters verdwenen in het donker, aldus ooggetuigen.

Het slachtoffer vrijdag werd doodgeschoten toen hij een moskee verliet in Merka, in midden-Somalië. Hij is het tweede staflid van het WFP in Somalië dat dit jaar is vermoord. Ook zijn vijf Somalische WFP-chauffeurs omgebracht. (Reuters)