Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Turkse Koerden demonstreren

Turkse Koerden demonstreren Istanbul. Aanhangers van de Koerdische DTP-partij hebben gisteren gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de Ergenekon-zaak, die de gemoederen in Turkije flink bezig houdt. De politie schoot met traangas op de betogers, waar de vrouw op de foto last van heeft. Vandaag begint een hoorzitting tegen 86 vermeende leden van het zogeheten Ergenekon-netwerk, een schimmige bende die volgens de aanklagers van plan was om de islamitische regering omver te werpen. Veel seculiere Turken hechten daar weinig geloof aan. Zij wijzen erop dat veel van de mensen die zijn gearresteerd, bekendstaan om hun seculiere opvattingen. Foto AFP Turkish riot police help a woman affected by tear-gas during a clash with Pro-Kurdish Democratic Society Party (DTP) supporters, demonstrating to call attention to the Ergenekon case in Istanbul on October 19, 2008. A Turkish court will on October 20, begin hearing a case against 86 people accused of membership in a shadowy armed group that plotted to overthrow the country's Islamist-rooted government. The prosecution charges that the suspects, alleged members of the ultranationalist Ergenekon group, instigated violence and planned assassinations to foment political turmoil in Turkey and topple the ruling Justice and Development Party (AKP). AFP PHOTO/SEZAYI ERKEN
Turkse Koerden demonstreren Istanbul. Aanhangers van de Koerdische DTP-partij hebben gisteren gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de Ergenekon-zaak, die de gemoederen in Turkije flink bezig houdt. De politie schoot met traangas op de betogers, waar de vrouw op de foto last van heeft. Vandaag begint een hoorzitting tegen 86 vermeende leden van het zogeheten Ergenekon-netwerk, een schimmige bende die volgens de aanklagers van plan was om de islamitische regering omver te werpen. Veel seculiere Turken hechten daar weinig geloof aan. Zij wijzen erop dat veel van de mensen die zijn gearresteerd, bekendstaan om hun seculiere opvattingen. Foto AFP Turkish riot police help a woman affected by tear-gas during a clash with Pro-Kurdish Democratic Society Party (DTP) supporters, demonstrating to call attention to the Ergenekon case in Istanbul on October 19, 2008. A Turkish court will on October 20, begin hearing a case against 86 people accused of membership in a shadowy armed group that plotted to overthrow the country's Islamist-rooted government. The prosecution charges that the suspects, alleged members of the ultranationalist Ergenekon group, instigated violence and planned assassinations to foment political turmoil in Turkey and topple the ruling Justice and Development Party (AKP). AFP PHOTO/SEZAYI ERKEN AFP