Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Top over financiële crisis in november

De Amerikaanse president Bush (links) ontving de Franse president Sarkozy en Europese Commissie-voorzitter Barroso (rechts) zaterdag op zijn buitenverblijf Camp David. Foto AP President Bush, left, waves as he drives off with French President Nicolas Sarkozy, center, and European Commission President Jose Manuel Barroso, second from right, after a statement on the world economy Saturday, Oct. 18, 2008 at Camp David, Md. (AP Photo/Evan Vucci) kredietcrisis
De Amerikaanse president Bush (links) ontving de Franse president Sarkozy en Europese Commissie-voorzitter Barroso (rechts) zaterdag op zijn buitenverblijf Camp David. Foto AP President Bush, left, waves as he drives off with French President Nicolas Sarkozy, center, and European Commission President Jose Manuel Barroso, second from right, after a statement on the world economy Saturday, Oct. 18, 2008 at Camp David, Md. (AP Photo/Evan Vucci) kredietcrisis Associated Press

Wereldleiders komen voor het einde van dit jaar in de Verenigde Staten bijeen voor een top over de kredietcrisis. Op de bijeenkomst zal gesproken worden over de wijze waarop de mondiale financiële infrastructuur is opgebouwd.

Dat hebben de Amerikaanse president George Bush, zijn Franse ambtsgenoot Nicolas Sarkozy en de voorzitter van de Europese Commissie, Manuel Barroso, gisteren aangekondigd. Sarkozy wil op de top een einde maken aan „de verachtelijke praktijken uit het verleden”, terwijl Bush benadrukt vast te willen houden aan „de grondbeginselen van het democratisch kapitalisme”.

De aankondiging van de top is opnieuw een gebaar naar Europese regeringsleiders, die eerder al delen van nationale financiële reddingsacties gekopieerd zagen door de Verenigde Staten. Met name Sarkozy en zijn Britse collega Gordon Brown hadden aangedrongen op een conferentie om over een mogelijke nieuwe financiële wereldorde te spreken.

Brown verzoekt al jaren om ‘een tweede’ Bretton Woods – verwijzend naar het Amerikaanse toeristendorp waar in 1944 beslist werd hoe de financiële wereld opnieuw gestructureerd werd. Tijdens de conferentie werd onder meer de basis gelegd voor de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds.

De nieuwe top moet na de Amerikaanse verkiezingen, maar voor het nieuwe jaar in New York plaatsvinden omdat daar, volgens Sarkozy, „alles begon”. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft direct het VN-hoofdkwartier, dat middenin een verbouwing zit, aangeboden als locatie voor de bijeenkomst.

De waarschijnlijke deelnemers aan de conferentie zijn de landen van de acht grootste geïndustrialiseerde landen (G8), aangevuld met Aziatische landen als China, India en Zuid-Korea. Zwitserland en Australië worden ook genoemd, Nederland niet.

Zowel over locatie, tijd als mogelijk te behalen resultaten bestond dit weekend onenigheid. Het is bijvoorbeeld de vraag tot welke concessies de Verenigde Staten vlak voor het aantreden van een nieuwe president geneigd zullen zijn. Het Witte Huis gaf gisteren direct aan dat Amerika een speler blijft om rekening mee te houden. „Wij begrijpen dat de Europeanen ideeën hebben”, zei Bush’ woordvoerder Tony Fratto. „Anderen hebben ook ideeën.” Amerika is met name tegen de oprichting van grensoverschrijdende toezichthouders.

Rusland hield zich gisteren afzijdig over eventuele deelname aan de top. Volgens The Moscow Times zegt een Kremlin-woordvoerder dat „alle leiders zeer volle agenda’s hebben”. Rusland voelt zich buiten de kredietcrisis staan. Desondanks heeft het land 150 miljard euro uitgetrokken om de financiële sector te ondersteunen.

De kredietcrisis in vijf stappen op nrc.nl/kredietcrisis