Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Top Franse bank weg na mislukte speculaties

Bestuursvoorzitter Charles Milhaud en twee medebestuurders van de coöperatieve bank Caisses d’Epargne zijn gisteren opgestapt na druk van de Franse regering. Handelaren van de Franse spaarbank verloren begin deze maand op de beurs 600 miljoen euro met speculaties.

President Sarkozy zei vrijdag dat dit verlies „voldoende” moest zijn voor de verantwoordelijken van de bank om consequenties te trekken. De Caisses d’Epargne is een van de drie volksspaarbanken die het Livret A beheren, een gereglementeerde spaarrekening waaraan 37 miljoen Fransen meedoen, meer dan de helft van de bevolking. Minister van Financiën Lagarde verzekerde gisteren dat spaarders zich geen zorgen hoeven te maken.

Het verlies door speculatie ligt extra gevoelig nadat de overheid vorige week 360 miljard euro beschikbaar had gesteld voor hulp aan banken, met de toevoeging dat de Franse banken „behoedzaam” opereren.

De Franse President Sarkozy heeft herhaaldelijk gezegd dat de „schuldigen” moeten boeten voor problemen in de financiële sector.

Caisses d’Epargne strafte vrijdag aanvankelijk alleen de handelaren en directeuren die direct betrokken waren bij de verliesgevende operaties. Na de druk van de regering kwam gisteren de raad van commissarissen vervroegd bijeen.

Na urenbelang beraad maakte bestuursvoorzitter Milhaud bekend dat hij „alle verantwoordelijkheid” op zich neemt voor de gemaakte fouten. Na de bank negen jaar te hebben geleid, ziet hij af van vertrekpremies.

De Caisses d’Epargne was de afgelopen weken herhaaldelijk, ook door de Franse regering, verdedigd na kritische berichten over de financiële toestand van de bank. De zakenbank Natixis, een gedeeld filiaal van Caisses d’Epargne en Banques Populaires, werd door de twee moederbanken gered met een injectie van 3,7 miljard euro. De twee coöperatieve spaarbanken zijn nu in onderhandeling over een fusie. Met een opgeteld beheerd spaartegoed van 480 miljard euro wordt de groep de tweede Franse spaarbank.