Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Tip: beleg je geld in FC Groningen

FC Groningen zag vorig seizoen drie goede spelers naar Ajax vertrekken.

Toch was het krachtverschil tussen beide teams klein. Wat is het geheim van Groningen?

Voormalig Groningen-speler Luis Suarez, nu spelend voor Ajax. Links Danny Holla. Foto Deborah Roffel Deborah Roffel - 0031 (0)6 45 22 45 16 info@deborahroffel.com / www.deborahroffel.com suarez na gemiste kans, huntelaar op de voorgrond AJAX - FC Groningen - 20.45 uur - 18-10-2008.
Voormalig Groningen-speler Luis Suarez, nu spelend voor Ajax. Links Danny Holla. Foto Deborah Roffel Deborah Roffel - 0031 (0)6 45 22 45 16 info@deborahroffel.com / www.deborahroffel.com suarez na gemiste kans, huntelaar op de voorgrond AJAX - FC Groningen - 20.45 uur - 18-10-2008. Roffel, Deborah

Voetbal is meestal geen winstgevende business. Maar op dit moment kun je toch beter participeren in de investeringsmaatschappij van FC Groningen, dan beleggen in aandelen. Wie hierin de afgelopen jaren 50.000 euro investeerde, kreeg een vaste rente van 5 procent en deelde mee in de winst bij de doorverkoop van spelers.

Dat bleek door inventief handelen van de club een lucratieve bezigheid. Ga maar na: Erik Nevland werd transfervrij aangetrokken en ging voor drie miljoen euro naar Fulham. Hier is de spits overigens in de versukkeling geraakt, waardoor hij niet meer in aanmerking komt voor het Noorse elftal. Luis Suarez kwam voor ruim anderhalf miljoen van Nacional Montevideo en ging voor acht miljoen naar Ajax. En Bruna Silva, ook Uruguayaan, vertrok vorig seizoen naar dezelfde club voor 3,75 miljoen, terwijl de noordelingen slechts twee ton voor hem hadden neergelegd.

Deze drie spelers hebben Groningen zo’n acht miljoen euro opgeleverd. Ajax haalde bij de club van de Euroborg voor 2,5 miljoen ook Rasmus Lindgren weg, die het zelf had opgeleid en voor drie ton verkocht. Dit zijn wel bruto bedragen. Er gaat vaak nog een percentage naar de speler, de verkopende club, de zaakwaarnemer en het investeringsfonds derhalve.

Resultaat niettemin: Ajax won zaterdag door een kopbal van Oleguer in de eigen Arena met pijn en moeite van FC Groningen. De ploeg van Ron Jans werd hierdoor onttroond als koploper, maar blijkt dit seizoen nauwelijks verzwakt. Het kan straks weer een financiële klapper maken als spits Marcus Berg wordt verkocht. Hij kwam vorig seizoen voor 3,2 miljoen van IFK Göteborg.

Wat is het geheim achter de veerkracht van FC Groningen? „Er is geen geheim”, vertelt manager technische zaken Henk Veldmate. „We hebben de afgelopen vijf jaar vanuit het niets geprobeerd een inhaalslag te maken op de spelersmarkt met netwerken en scouting. Het is een continu proces. Vandaag is het goed, morgen moet je het weer verbeteren. Vorig jaar werden we halverwege het seizoen redelijk overvallen door het vertrek van een aantal spelers, maar dat hebben we in de zomer weer rechtgetrokken.”

Veldmate ontdekte dat het netwerken onder makelaars en clubs zeker zo belangrijk is als het scouten van spelers. „Ik was een keer in Scandinavië om wedstrijden te bekijken en dan heb je natuurlijk overdag tijd over. Toen ben ik wat makelaars gaan bellen om contacten te leggen. Een van hen was Kent Carlsson die de agent bleek te zijn van Marcus Berg. Dat kwam goed van pas op het moment dat we hem wilden aantrekken. Je weet dan ook dat zo’n speler die stap wil maken.” Groningen heeft in elk Scandinavisch land een scout. Met arendsogen volgen de scouts van de club de talenten. Voor Zuid-Amerika maakt Groningen gebruik van het bureau Soccer Scouting Consult van Peter Gerards en Ben Hendriks. Veldmate: „Zij beschikken over een database met spelers. Zo zijn we aan Bruno Silva en indirect aan Luis Suarez gekomen. We volgen de spelers natuurlijk zelf enige tijd en beslissen zelf of ze geschikt zijn. Vervolgens is het een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn.”

Groningen heeft met succes Zuid-Amerikanen ingelijfd. Dit seizoen lijkt bijvoorbeeld de Braziliaanse doelman Luciano Da Silva door te breken. Hij is voor een keeper niet al te lang (1,74 meter) en had met iets meer lengte de kopbal van Oleguer wellicht uit de kruising gehaald. „Maar er staan zoveel andere kwaliteiten tegenover”, weet Veldmate. „Zoals zijn snelheid van handelen bij spelhervattingen. Hij kan bij ons echt een publiekslieveling worden.”

Groningen heeft ook een neus voor het vinden van goede Scandinavische voetballers. Zoals nu weer de Zweed Andreas Granqvist die tegen Ajax zowel aanvallend als verdedigend een sterke indruk maakte. „De markt daar is voor ons haalbaar en betrouwbaar”, vertelt Veldmate. „Je weet dat in Scandinavië kwalitatief goede jongens rondlopen die zich hier makkelijk aanpassen. Hun mentaliteit komt overeen met die van ons in het noorden. Dat wil zeggen: heel hard werken. Geen grote mond, geen praatjes. Eerst laten zien wat je kunt. Scandinaviërs voelen zich bij ons in Groningen direct thuis.”

Dat een topclub als Ajax een speler als Berg of Granqvist kennelijk niet kan binnenhalen, vindt Veldmate wel begrijpelijk. „Een jonge voetballer krijgt bij ons de tijd zich te ontwikkelen. Van de subtop naar de top. Dat maakt het voor hem aantrekkelijk een tussenstap bij FC Groningen te maken. Bij Ajax mag je geen fouten maken en niet verliezen. Dat is een groot verschil.”

FC Groningen, dat afgelopen zomer al voor zes miljoen euro aan spelers inkocht, zoekt momenteel nog een spits en een linksback/linkshalf die het in de winterstop wil aantrekken. Nu al staat er een ploeg waaraan Ajax zaterdagavond zijn handen vol had na een wat te schuchtere eerste helft van Groningse kant. Veldmate: „We hebben er in elk geval tot de laatste minuut een wedstrijd van gemaakt en dat lukt niet elke ploeg in de Arena.”