Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Tienduizenden ontheemd door nieuw geweld Darfur

Na een toename van het geweld in het noorden van de West-Soedanese regio Darfur zijn nog eens 50.000 mensen ontheemd geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt.

Ongeveer 24.000 mensen sloegen op de vlucht na botsingen tussen regeringstroepen en rebellen in het gebied van Birmaza en Disa, aldus de VN-woordvoerder. De anderen raakten ontheemd als gevolg van ander geweld, waaronder gevechten tussen stammen. In Darfur zijn naar schatting al 2,5 miljoen mensen ontheemd geraakt sinds in 2003 etnisch Afrikaanse rebellen de strijd aanbonden tegen de door Arabieren gedomineerde regering. Naar schatting 200.000 mensen zijn in die tijd om het leven gekomen.

Negen Chinese werknemers in de olie-industrie en hun twee Soedanese chauffeurs zijn ontvoerd in Zuid-Kordofan, waar zich een belangrijk deel van de Soedanese oliebronnen bevindt. China heeft een belangrijk aandeel in de Soedanese oliewinning.

Wie voor de ontvoering verantwoordelijk is, stond niet meteen vast. De regering gaf de schuld aan een Darfurse rebellengroep, de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM). Diplomaten in Khartoum zeiden dat waarschijnlijk stammen verantwoordelijk zijn.

Een woordvoerder van de JEM bevestigde dat de groep in de buurt van de olieregio’s aanwezig is. „We hebben bedrijven en individuen gewaarschuwd dat iedereen daar als legitiem militair doelwit wordt beschouwd”, zei hij. Een jaar geleden ontvoerde de JEM vijf oliewerkers die zij later vrijliet. (AFP, Reuters)