Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Televisie Voorkeur

In Monument voor een gestorven jongen , een ballet van Rudi van Dantzig, worstelt een jongeman met zijn seksuele identiteit. Het dansstuk ging in 1965 in première. De thematiek en de opbouw van het ballet werden toen als zeer vooruitstrevend ervaren en nu blijkt het stuk volgens kenners nog niets aan kracht te hebben verloren. Ned.2, 23.50-0.30u.
In Monument voor een gestorven jongen , een ballet van Rudi van Dantzig, worstelt een jongeman met zijn seksuele identiteit. Het dansstuk ging in 1965 in première. De thematiek en de opbouw van het ballet werden toen als zeer vooruitstrevend ervaren en nu blijkt het stuk volgens kenners nog niets aan kracht te hebben verloren. Ned.2, 23.50-0.30u.

actualiteiten

Netwerk. Op reportage in Rotterdam met ambtenaren die onaangekondigd huisbezoeken afleggen. Rotterdam is met bijna 28.000 huisbezoeken absolute koploper. Ter vergelijking: in Amsterdam worden dit jaar nog geen 8.000 huisbezoeken afgelegd. Volgens de Rotterdamse Ombudsman is de stad op de verkeerde weg en zou Rotterdam het niet zo nauw nemen met de privacyregels. Rotterdam trekt zich niets aan van die kritiek. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova / Den Haag vandaag. Aandacht voor de kapitaalinjectie bij de ING en een verslag uit Florida, waar problemen zijn met de verplichte registratie voor inwoners die hun stem willen uitbrengen bij de komende presidentsverkiezingen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder de gasten Frans Bauer en Marianne Weber. Zij vertellen over hun gezamenlijk optreden in december in Ahoy’ na hun real life soap op tv. Halina Reijn is tafeldame van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Joris Linssen komt vertellen over zijn versie van het tv-programma Showroom, waarvoor naar excentrieke Nederlanders wordt gezocht. Acteur Waldemar Torenstra speelt in de film Bride Flight die deze week in première ging. In deze film speelt hij de ‘jongere versie’ van Rutger Hauer. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

Satan’s doctor. Documentaire van Emmanuel Amara over Felix Kersten (1898-1960), de persoonlijke masseur van Himmler, die er door zijn invloed op de SS-aanvoerder naar eigen zeggen in slaagde om duizenden mensenlevens te redden. Canvas, 22.05-23.00u.

informatief

Voor elkaar. Nieuwe tiendelige serie die onderzoekt waarom mensen niet zomaar een onbekende te hulp schieten. En wat er gebeurt als iemand dat dan toch doet. Presentatrice Lian Priemus gaat deze week naar de Brink in Laren. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Consumentenprogramma. Onderzoek naar de ondoorzichtige regels voor de brandstoftoeslag bij vliegreizen en de kwaliteit van fruitdrankjes. Ned.1, 20.30-21.10u.

Tegenlicht: Here comes the sun. De zon biedt energie in overvloed. Elk half uur valt er op het aardoppervlak genoeg licht om de wereld een jaar lang van energie te voorzien. Als dat zonlicht efficiënt kan worden geoogst, dan kan een mondiale energiecrisis worden voorkomen. Ned.2, 21.00-22.00u.

Panorama: Should we be scared of Russia? Mark Franchetti, correspondent in Moskou voor de Engels media praat met mensen uit de onmiddellijke omgeving van Poetin om erachter te komen hoe de Russische top denkt over internationale politiek en wat voor invloed dat zal hebben op Groot-Brittannië. BBC 1, 21.30-22.00u.

Westermans Nieuwe Wereld: 24 minutes of Fame. Westerman verkent het Nederlandse media-landschap. Van het gedweep met BN’ers tot het najagen van hypes, het kan nog erger dan in Amerika. Overal zijn de kijkcijfers van belang, zelfs bij de publieke omroep. Max laat zijn eigen cijfers – en zapmomenten - analyseren. Zijn publiek blijkt vooral te bestaan uit ‘tolerante, participerende wereldburgers’. Om hen een plezier te doen bezoekt hij ‘s werelds beste krant: The New York Times. Voor de ‘zorgeloze spanningzoekers’, zoals ze in het kijkcijfer-jargon heten, doet hij mee aan Lingo. Ned.3, 21.30-22.00u.

NCRV Dokument Operatie Hardslag. Verslag van een grootschalige operatie, voorjaar 2008, die de Rotterdamse politie uitvoerde in de Vogelaarwijk het Oude Westen. Operatie Hardslag toont op welke sociale problematiek de achterstandswijken in de grote steden ontwricht. Tijdens acht dagen en nachten werden drugscafés leeggehaald, preventieve controles op drugs uitgevoerd, en werd in horecagelegenheden gezocht naar illegale arbeidskrachten. De politie werd bijgestaan door regionale bijstandsteams van de Mobiele Eenheid, agenten in burger, officieren van justitie (voor de directe veroordeling na arrestatie), technische recherche voor sporenonderzoek, dienst Justitiële Inrichtingen, de vreemdelingenpolitie, de dienst Drugsoverlast Prostitutie en de GGD. Ned.2, 22.55-23.50u.

Price of vice. Documentaire over de seks-industrie onderzoekt de wereld van geweld, uitbuiting en moord die schuilgaat in Londen achter een façade van glitter en glamour. Met medewerking van de politiedienst London’s Clubs and Vice Squad. BBC 2, 0.20-1.20u.

kunst en cultuur

The Chieftains. Portret van de band die de traditionele Ierse volksmuziek polulair maakte en zo voor de vergetelheid behoedde, met bijdragen van bewonderaars als Keith Richards, Sting, Elvis Costello en Sir James Galway. BBC 2, 20.00-21.00u.

Sport

Holland Sport. Wilfried de Jong gaat op bezoek bij Sven Kramer in Inzell. Naast een interview met de schaatser zijn er beelden te zien van de baan- en krachttraining van Kramer. In de studio is Vlaams sprint-fenomeen Erik Wijmeersch te gast om te vertellen over zijn boek De Puntjes Op De IJ; over records, vrouwen en doping. Met de Nederlandse marathonloper Hugo van den Broek wordt het fenomeen van de ‘haas’ in de atletiek besproken. Ned. 3, 20.25-21.30u.