Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Talibaan doden 30 buspassagiers

Talibaan hebben afgelopen weekend minstens dertig buspassagiers gedood. Dat hebben de Talibaan en het Afghaanse leger laten weten. Volgens de opstandelingen waren onder de slachtoffers 27 Afghaanse militairen, maar Afghaanse regeringsvertegenwoordigers hebben dat ontkend. De Talibaan haalden het konvooi van de weg in het Maiwand district in de zuidelijke provincie Kandahar, een verlaten gebied 60 kilometer ten westen van Kandahar Stad.

Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie kwamen bij de overval 31 mensen om. Zes van hen zouden zijn onthoofd op een ander plek dan waar de andere 25 slachtoffers zijn gevonden. Dezelfde woordvoerder wees de claim van de Talibaan van de hand dat het om militairen zou gaan. „Onze militairen reizen per militair konvooi of door de lucht, niet in gewone bussen.” Volgens het hoofd van de politie in de provincie zijn vier mensen gearresteerd in verband met de overval op de bussen die in totaal vijftig reizigers vervoerde.

De woordvoerder van de Talibaan heeft laten weten dat de reisdocumenten van de passagiers in de bussen zijn gecontroleerd en dat de militairen zijn gedood en de burgers zijn vrijgelaten.

Afgelopen weekend zijn bij een twee dagen durende aanval van NAVO-troepen op een versterking van de Talibaan 60 kilometer ten westen van de Afghaanse hoofdstad Kabul twintig doden gevallen. Alle doden zijn opstandelingen, zo liet de NAVO weten.

In Kabul kwam vandaag een Britse hulpverleenster om het leven toen ze werd neergeschoten door twee schutters op een motorfiets. De vrouw werkte voor een christelijke Britse hulporganisatie. Kabul is steeds onveiliger geworden sinds de Talibaan deze zomer het gebied rond de stad zijn ingetrokken. (AP)