Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Staatssteun voor ING

Nu dus de ING. De injectienaald van de Staat gaat in het lichaam van de Internationale Nederlanden Groep, hoewel de artsen, in de persoon van de minister van Financiën en de president van De Nederlandsche Bank, erbij zeggen dat het om „een gezond en goed geleid bedrijf” gaat en de patiënt over zichzelf beweert „een zeer gezonde financiële instelling” te zijn. Normaal gesproken zou de hulp die het bedrijf desondanks krijgt, dus overbodig moeten zijn. Maar de omstandigheden zijn niet normaal. En het is wel eerlijk om bank en verzekeraar ING te onderscheiden van die andere hulpbehoevenden, Fortis en ABN Amro, die er slechter aan toe waren en door de Staat aan het infuus zijn gelegd.

Wennen doet het niet, een overheid die zich steeds dieper in de schuld moet steken om particuliere bedrijven, financiële instellingen, van de ondergang te redden. Met het twijfelachtige effect van staatssteun is in het verleden tenslotte voldoende leergeld betaald. Maar net als bij de ingrepen bij Fortis en ABN Amro geldt: het kon moeilijk anders. Met ING moet het financiële systeem worden gered, en ook moeten de belangen van spaarders en klanten worden behartigd.

Over de omvang van de kapitaalinjectie, 10 miljard euro, valt wellicht te twisten. Toen de beurs afgelopen vrijdag het weekend inging, was ING nog maar ongeveer 15,3 miljard waard. Maar de partijen hebben de slotkoers van het ING-aandeel van donderdag als uitgangspunt genomen. Dat is wel begrijpelijk, want de beurs gedraagt zich op het ogenblik als een dronken fietser die over een smal pad langs het water slingert. Tegenover het verlies van ING op de beurs van vrijdag, 27 procent, stond vandaag aan het begin van de middag alweer een stijging van rond 22 procent. De buffer die ING van de Staat heeft gekregen was dan ook een reactie op het verlies van 500 miljoen euro in het derde kwartaal van 2008 dat het bedrijf heeft geleden. De bank, een van de grootste ter wereld, mag dan gezond heten, zij is wel besmet door giftige producten.

Het is het bedrijf bepaald niet aantrekkelijk gemaakt om de staatssteun te accepteren. De overheid krijgt voor tien miljard aan effecten en mag twee leden voor de raad van commissarissen voordragen die een vetorecht krijgen bij fundamentele beslissingen en bij beloningsregelingen. De top van ING ziet dit jaar af van bonussen en bij een eventueel vertrek krijgen ze niet meer mee dan één jaarsalaris. Minister Bos (Financiën, PvdA) komt zo tegemoet aan het om begrijpelijke redenen breed levende sentiment in politiek en samenleving dat het met het systeem van salariëring in de bankensector stevig uit de hand is gelopen.

Last but not least moet ING, als het binnen drie jaar af wil van staatssteun en -bemoeienis, de effecten voor 150 procent van de uitgifteprijs terugkopen of anders een jaarlijks stijgend dividend aan de overheid betalen. Dat ING met deze deal heeft ingestemd, zegt iets over de hoogte van de nood.

Het bedrag dat de Staat voor steun aan banken en verzekeraars heeft klaar staan, is nog niet op. De vraag is: wie volgt?