Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Retour Den Haag-Brussel

De PvdA-ploeteraar en het goudhaantje

En voort schrijdt de zegetocht van de moderne sociaal-democratie, het grootkapitaal intomend. Nu heeft PvdA-leider Wouter Bos, na ABN Amro en Fortis, een dikke vinger in de pap bij ING gekregen.

Bos, bij dit soort gelegenheden steevast getooid met stropdas, kon gisteravond op een persconferentie meteen ook even politiek ‘cashen’. Morgen komt in de Eerste Kamer zijn plan voor het tegengaan van excessieve beloningen in het bedrijfsleven aan de orde. Een kwestie die maandenlang stroperig door de Tweede Kamer ging en volgens specialisten resulteerde in een onwerkbaar gedrocht van een wetsvoorstel. Nee, dan blijkt de rol van grootaandeelhouder heel wat efficiënter dan die van wetgever. Alle bonussen voor het ING-bestuur zijn op nul vastgesteld, kondigde Bos gisteren aan. Exit-regelingen worden beperkt. En twee rijkscommissarissen gaan Bos’ voorganger Wim Kok, nu commissaris bij ING, gezelschap houden. Inderdaad, diezelfde Wim Kok die ooit ageerde tegen de „zelfverrijking”, maar er als commissaris nauwelijks wat aan kon doen. Sterker: hij stemde in met nieuwe hoge beloningen voor de ING-top. „Een duivels dilemma”, omschreef hij dat besluit destijds. Maar nu is er Wouter die doet wat Wim naliet. Natuurlijk wel met de wind van de financiële crisis in de rug. Wim is altijd een beetje een ploeteraar geweest, zeggen ze in de PvdA. En Wouter een goudhaantje. (JO)

Acteerdebuut van een paar seconden

Met enige bombarie kondigde regisseur Eddy Terstall een jaar geleden het acteerdebuut van Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) aan. Inmiddels is het zover, de film is vanaf donderdag in de bioscoop, onder de titel Vox Populi. Het is een amusante en geslaagde Haagse what if-history: hoe was het Nederland vergaan als niet Pim Fortuyn, maar een politicus als Hans van Mierlo de islam ‘achterlijk’ had genoemd? Met veel sterke meningen van ontevreden kiezers en met talrijke spindoctors en politici.

Maar geen Mei Li Vos.

Of toch wel? Ja, wie heel goed oplet – en oog heeft voor de kleine donkere politica, ziet haar in een flits. Als stewardess, niet langer dan een paar seconden in beeld.

„Toch is er een scène geschoten van zo’n twee minuten”, legt Vos uit, „maar ja, je weet hoe dat gaat bij film hè?” Het Kamerlid maakt de vergelijking met Carice van Houten, de actrice die in de Hollywoodfilm Body of Lies zou spelen, met Leonardo DiCaprio, maar op de snijtafel helemaal uit de film verdween. Mei Li Vos: „Maar nu moet ik enorm oppassen met wat ik zeg. Want met regisseurs is het niet anders dan met journalisten. Ik vertel vrijuit en dan zul je zien: de enige zin die ik enigszins onhandig formuleer, of waaruit zou blijken dat ik me bestolen voel, lees ik straks terug in de krant. Of ik vind mezelf helemaal niet meer terug.” (PvO)

De huismeester verhuist naar zee

Op het Binnenhof woont niemand meer. De laatste bewoners, Tom van Bokhoven en vrouw Yvonne, hebben hun woning vorige week verlaten. Het echtpaar betrok de woonruimte op nummer 21 ruim twintig jaar geleden nadat Tom van Bokhoven met succes had gesolliciteerd voor de functie van huismeester van het Binnenhof.

Over iets meer dan een jaar is Van Bokhoven, tegenwoordig coördinator van de facilitaire dienst van het Binnenhof, 65 jaar. Een nieuwe bewoner komt er niet. Op de plaats van het woonhuis zijn extra fractiekamers en vergaderruimtes gepland, zegt een Eerste Kamer-woordvoerder.

Het kwam regelmatig voor dat mensen hem niet geloofden als Van Bokhoven vertelde dat hij aan het Binnenhof woonde. Af en toe was het wel onpraktisch, bijvoorbeeld bij afsluitingen vanwege een demonstratie. Maar het was vooral een prachtige plek, zegt Van Bokhoven. Zo had hij uitzicht op zowel de Hofvijver als het Binnenhof. Bijzondere gebeurtenissen noemt hij de bezoeken van Bill Clinton en George Bush sr. en de begrafenissen van diverse Oranjes. En natuurlijk de jaarlijks terugkerende Prinsjesdag. Van Bokhoven zal het allemaal niet meer vanuit zijn eigen woning kunnen aanschouwen. Dat hij nu vlak bij zee en een bos gaat wonen is een schrale troost. (BvdB)

Bijdragen: Brian van der Bol, Joost Oranje en Pieter van Os.