Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Record giften aan Obama: 150 mln

Generaal b.d. Colin Powell tijdens zijn interview met ‘Meet the Press’, waarin hij gisteren zijn steun aan Barack Obama uitsprak. Foto AP ** RETRANSMITTED TO CORRECT SOURCE IN IPTC FIELD TO NBC MEET THE PRESS ** In this photo provided by NBC, Meet The Press, shows former Secretary of State Gen. Colin Powell speaking during a taping of "Meet the Press" at NBC Sunday Oct. 19, 2008, in Washington. Powell, a Republican who was President Bush's first secretary of state, endorsed Democrat Barack Obama for president Sunday, and criticized the tone of Republican John McCain's campaign. (AP Photo/Meet The Press, Brendan Smialowski) ** NO SALES NO ARCHIVE, MUST USE BEFORE OCTOBER 26, 2008 MANDATORY CREDIT "MEET THE PRESS" **
Generaal b.d. Colin Powell tijdens zijn interview met ‘Meet the Press’, waarin hij gisteren zijn steun aan Barack Obama uitsprak. Foto AP ** RETRANSMITTED TO CORRECT SOURCE IN IPTC FIELD TO NBC MEET THE PRESS ** In this photo provided by NBC, Meet The Press, shows former Secretary of State Gen. Colin Powell speaking during a taping of "Meet the Press" at NBC Sunday Oct. 19, 2008, in Washington. Powell, a Republican who was President Bush's first secretary of state, endorsed Democrat Barack Obama for president Sunday, and criticized the tone of Republican John McCain's campaign. (AP Photo/Meet The Press, Brendan Smialowski) ** NO SALES NO ARCHIVE, MUST USE BEFORE OCTOBER 26, 2008 MANDATORY CREDIT "MEET THE PRESS" ** Associated Press

Barack Obama heeft een nieuw record gevestigd op het gebied van fondsenwerving door vorige maand 150 miljoen dollar (111 miljoen euro) aan campagnegiften op te halen. Dat heeft het team van de Democratische presidentskandidaat gisteren bekendgemaakt.

De cijfers van september overtreffen die van augustus sterk: toen haalde de senator uit Illinois nog 66 miljoen dollar op. In totaal heeft de Democraat nu meer dan 600 miljoen dollar opgehaald; bijna net zoveel als de presidentskandidaten Bush en Kerry tijdens de verkiezingsrace van 2004 gezamenlijk ophaalden.

Obama’s campagnemanager David Plouffe lichtte het recordbedrag gisteren toe in een videoboodschap op het internet. Hij zei dat zich in september 632 duizend nieuwe donateurs hebben gemeld, waarvan Obama er nu 3,1 miljoen heeft.

Naast kleine giften, meestal overgemaakt via internet, haalt Obama ook geld op door te verschijnen op fundraisingsbijeenkomsten. Volgens Plouffe bedroeg de gemiddelde contributie in september minder dan 100 dollar.

In tegenstelling tot zijn voorgangers en zijn tegenkandidaat, de Republikeinse senator John McCain, neemt Obama niet deel aan het stelsel van openbare campagnefinanciering. Hierdoor kan hij onbeperkt donaties werven.

McCain krijgt van de overheid, onder de voorwaarde dat hij geen gebruik maakt van ander donorgeld, 85 miljoen dollar voor de laatste twee maanden van de verkiezingsrace. Zijn Republikeinse partij mag evenwel wel fondsen werven. Zij meldde in september 66 miljoen dollar te hebben opgehaald.

Volgens waarnemers gebruikt Obama zijn financiële overmacht om McCain uit te dagen in van oudsher Republikeinse staten. Dit dwingt McCain nu om ook daar actief campagne te voeren en geld uit te geven.

Onderzoek van de Campaign Media Analysis Group wees onlangs uit dat Obama meer dan drie keer zoveel uitgeeft aan tv-zendtijd voor campagnespotjes als McCain. (AP, Reuters, BBC)