Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Oud-bestuurder van Peking veroordeeld

Peking. Een voormalige locoburgemeester van de Chinese hoofdstad Peking heeft voorwaardelijk de doodstraf gekregen wegens corruptie. Dat hebben de Chinese staatsmedia gemeld. Liu Zhinhua werd veroordeeld door een rechtbank in de provincie Hebei voor het aannemen van ruim een miljoen dollar aan steekpenningen toen hij leiding gaf aan bouwprojecten voor de Olympische Spelen. Liu maakte misbruik van zijn macht door contracten, leningen en promoties te geven aan anderen in ruil voor geld, aldus de staatsmedia. Liu werd in 2006 als locoburgemeester ontslagen. Een voorwaardelijke doodstraf wordt in China normaliter omgezet tot levenslange celstraf op voorwaarde van goed gedrag.