Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Niet-steriele operatiekamer?

Banken krijgen van de overheid miljardensteun.

Maar ziekenhuizen in acute crisis mogen zelf dokteren aan hun problemen.

Een bedrijf met een cruciale maatschappelijke functie. Hapering van de belangrijkste activiteiten door een ongezond klimaat. Besmettingsgevaar. Ontslagen bestuursvoorzitter. Toezichthouders die mogelijk niet adequaat ingrepen. Een overheid die aarzelend te hulp schiet. En nu: nakend faillissement.

Een IJslandse bank? Een Amerikaanse zakenbank met uit de klauwen gelopen gestructureerde beleggingen? Een bank-verzekeraar na een reuzeovername? Mis. Het gaat om de toestand bij IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad.

Een maand geleden werden de operatiekamers van de twee ziekenhuizen met onmiddellijke ingang gesloten, omdat de luchtkwaliteit onder de maat was. Niet-steriele lucht zorgde voor infectiegevaar voor patiënten.

De drastische maatregel bleek een opmaat te zijn voor een bestuurlijke en financiële crisis die zich in de afgelopen weken in Flevoland ontwikkelde. Of eigenlijk was de toestand in de OK’s een onafwendbaar sluitstuk van aloude problemen. De fusie, in 1990, tussen het Zuiderzeeziekenhuis en het Dokter Jansenziekenhuis zou de oorspronkelijke bron van ellende zijn. Een moeizame integratie volgde, met rommelig bestuur en financiële tekorten. Het leidde tot wantrouwig personeel, bijklussende artsen en achterstallig onderhoud.

Inmiddels is de bestuursvoorzitter opgestapt en vlogen een crisismanager en een onderzoeker in. Er is kritiek op de Inspectie voor de Gezondheidszorg – de toezichthouder. Waarom greep men niet in, toen men al veel eerder lont rook?

Inmiddels rollen het personeel en de raad van toezicht over elkaar heen op zoek naar een oplossing.

Moet de overheid ingrijpen? Voorlopig kwam alleen de gemeente Lelystad met een noodlening van 4 miljoen euro. Of moet het hospitaal maar failliet gaan, opdat ‘de markt’ een doorstart inzet ?

Op een crisisvergadering vorige week van personeel en specialisten was Aysel Erbudak uitgenodigd, de vrouw die twee jaar geleden het Slotervaartziekenhuis van de ondergang had gered. De raad van toezicht, onder leiding van de man die in zijn dagelijkse bestaan als commissaris van de koningin in Noord-Holland 78 miljoen bij een IJslandse bank parkeerde, wil daar niets van weten.

De overheid vertrouwt vooralsnog op diezelfde de raad van toezicht. Bij banken springt de regering in de bres met miljarden. Een semipubliek ziekenhuis mag zelf dokteren aan de oplossing van een acuut probleem.

Philip de Witt Wijnen is economieredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

IJsselmeerziekenhuizen

In het artikel Niet-steriele operatiekamer? (maandag 20 oktober, pagina 17) staat dat de gemeente Lelystad een noodlening van 4 miljoen beschikbaar heeft gesteld aan IJsselmeerziekenhuizen. Dat moet zijn: 400.000 euro.