Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

NAC kan niet meer stijgen op eredivisieranglijst

Matthew Amoah zette NAC vier minuten voor tijd op 2-0 tegen PSV. De PSV’ers Otman Bakkal (links) en Danny Koevermans kijken toe. Foto Pics United Onderwerp/Subject: NAC Breda - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: NAC Breda - PSV Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: NAC Breda's Matthew AMOAH (C) celebrating Trefwoorden/Keywords: #02 $69 ±1216023712031 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
Matthew Amoah zette NAC vier minuten voor tijd op 2-0 tegen PSV. De PSV’ers Otman Bakkal (links) en Danny Koevermans kijken toe. Foto Pics United Onderwerp/Subject: NAC Breda - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: NAC Breda - PSV Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: NAC Breda's Matthew AMOAH (C) celebrating Trefwoorden/Keywords: #02 $69 ±1216023712031 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED

NAC2PSV1

Ruststand 0-0. 12. Simons (e.d) 1-0, 86. Amoah 2-0, 90. Afellay 1-2. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 17.078

Matthew Amoah zag afgelopen zomer een overstap van NAC naar FC Twente wel zitten. „Het is toch een stapje hoger”, bekende hij begin deze maand. Tot een transfer zou het niet komen, omdat Feyenoord afzag van FC Twente-speler Marko Arnautovic. Amoah behaalde zaterdagavond met zijn werkgever NAC een overwinning op PSV (2-1), waardoor de ploeg uit Breda voor het eerst in de geschiedenis koploper is in de eredivisie. De Ghanese international bleef door zijn negende doelpunt topscorer.

NAC eindigde vorig seizoen verrassend als derde in de eredivisie achter landskampioen PSV en Ajax en bereikte de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. Maar de clubleiding nam toch afscheid van trainer Ernie Brandts, omdat de ploeg extreem verdedigend en weinig spectaculair zou spelen. De beslissing leidde tot onbegrip bij de supporters in het Rat Verlegh Stadion, die in de play-offs om deelname aan Europese clubtoernooien hun ploeg opgebrand ten onder zagen gaan tegen NEC.

Brandts’ opvolger Robert Maaskant kreeg de opdracht voor een herkenbare en aanvallende speelstijl te zorgen, maar begon in Breda met uitschakeling in de derde ronde van de Intertoto Cup tegen het Noorse Rosenborg BK. Dat bleek mede het gevolg van een door blessures uitgedunde spelersgroep, want in de competitie kwam NAC al tot vijftien punten in zes wedstrijden.

De ploeg van Maaskant moet het met al negen tegendoelpunten niet meer hebben van de verdediging die Brandts smeedde, maar heeft met SC Heerenveen wel het hoogste aantal treffers – zestien – gemaakt. Opvallendste speler in aanvallend opzicht is Amoah (27). De Ghanese spits kwam in 1996 als verlegen tiener terecht bij Vitesse, waar hij opviel door zijn wil om te slagen in Europa. In zijn acht seizoenen bij de club uit Arnhem – en een half jaar als huurling bij Fortuna Sittard – had hij door blessures wisselend succes. Een overstap voor twee seizoenen naar Borussia Dortmund in 2005 mislukte zelfs door fysieke problemen.

Amoah stapte in 2007 over naar NAC, waar hij in de luwte van blessures kon herstellen. Als eenzame spits kwam hij onder Brandts tot elf doelpunten in 25 wedstrijden. Dit seizoen leeft de pijnvrije Amoah pas echt op, mede door de geboorte van zijn zoon. Was hij eerst de aanvaller van wie werd gezegd dat hij de makkelijkste kansen verprutste, nu is hij een spits die eenmaal in het vijandelijke strafschopgebied op zijn best is.

Amoah heeft dit seizoen meer steun van ploeggenoten, staat stoïcijns en zelfbewust in het veld en gebruikt zijn werklust en beweeglijkheid ook om tegenstanders af te leiden. Daardoor krijgen middenvelders als Martijn Reuser en Kees Kwakman meer vrijheid en komen medeaanvallers als Anthony Lurling en Ellery Caïro vaker in kansrijke positie. Met het doelpunt tegen PSV demonstreerde Amoah zijn zelfvertrouwen. De Ghanees dribbelde met de bal aan de voet het strafschopgebied in, negeerde de vrijstaande Tyrone Loran, kapte PSV’er Francisco Rodriguez uit en schoot raak.

Het Bredase publiek, dat voor de wedstrijd met een staande ovatie afscheid had genomen van Brandts, bedankte Amoah en zijn ploeggenoten met gezang over een aanstaand landskampioenschap. „Dit is een fantastische avond”, zei Maaskant na afloop voor de camera’s. „We hebben met AZ, Heerenveen en PSV al drie sterke tegenstanders gehad. Het zal moeilijk zijn de euforie te temperen. Waar dit gaat eindigen? Geen idee, we kunnen in elk geval niet meer verder stijgen op de ranglijst.”