Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Murray schrijft Masters Madrid op zijn naam

Andy Murray heeft het Masters-toernooi van Madrid gewonnen. De mondiale nummer vier versloeg gisteren Fransman Gilles Simon in twee sets: 6-4 en 7-6. Daarmee is hij de eerste Britse tennisser die twee toernooien uit de Masters Series op zijn naam wist te schrijven. Eerder dit jaar won de 21-jarige Schot al het toernooi van Cincinnati.

De meeste bookmakers zetten de afgelopen dagen in op een finale tussen Rafael Nadal en Roger Federer. Maar de nummers één en twee van de wereld kregen zaterdag met onverwacht veel tegenstand te maken. Federer, die in augustus te sterk was voor Murray in de finale van de US Open, kreeg geen vat op de service van zijn zes jaar jongere opponent: 6-3, 3-6 en 5-7. Ranglijstaanvoerder Nadal vond geen antwoord op het karaktervolle tennis van de Franse nummer tien: 6-3, 5-7 en 6-7.

Simon had zes uur langer op de baan gestaan dan Murray tot aan de finale. En dat vertaalde zich in aanzienlijk meer onnodige fouten dan in de voorgaande ronden. De forehand van de Fransman – die hem in het drieënhalf uur lange gevecht tegen Nadal zo vaak had gered – haperde in de eindstrijd opzichtig. In de zesde game van de eerste set sloeg Simon een mishit op eigen service bij een stand van 30-40. Vervolgens produceerde Murray vier aces om de set uit te serveren.

In het volgende bedrijf bood Simon iets meer tegenstand, maar net als Federer vond hij geen antwoord op de machtige service van de Schot. Toen hij de tweede set leek te gaan binnenslepen in de tiebreak, sloeg Murray een onverwachte dropshot. Twee goede returns deden de rest.

„Dit was een goede wedstrijd”, concludeerde Murray tevreden. „Ik sta de laatste tijd uitstekend te tennissen.” Hij was ook te spreken over het compliment dat Federer hem na afloop van hun halve finale had gemaakt. De Zwitserse nummer twee had opgemerkt dat Murray „van jongen tot man was uitgegroeid”. En daar kon de Schot zich alleen maar bij aansluiten. „Bij de US Open-finale tegen Roger voelde ik mij nerveus”, gaf hij toe. „Nu sta ik ontspannen op de baan.”

Ondanks zijn uitschakeling tegen Simon sluit Nadal het jaar als onbetwiste nummer één van de wereld af – als eerste Spanjaard in de geschiedenis van het moderne tennis. Rafa kan niet meer worden ingehaald door zijn grote rivaal Roger Federer, die op ruim 1.200 punten achterstand staat.

In Zürich ging Venus Williams met de hoofdprijs aan de haal. De als derde geplaatste Amerikaanse versloeg in de finale de Italiaanse Flavia Pennetta met 7-6 en 6-2. Het was voor Williams de zestigste finale in haar loopbaan en haar 37ste titel. Eerder dit jaar schreef zij Wimbledon op haar naam.