Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Meer dan honderd mensen ziek door norovirus

Het aantal cliënten en medewerkers van een psychiatrische instelling in het Brabantse Etten-Leur dat ziek is geworden door besmetting met het norovirus is afgelopen weekeinde opgelopen tot 106. Dat heeft GGZ Breburg Groep Breda vandaag laten weten.

De uitbraak is vermoedelijk een gevolg van een besmetting die één van de cliënten heeft opgelopen tijdens een bedevaart naar Lourdes. Vier oudere cliënten zijn overleden, doordat het op zichzelf niet dodelijke virus hun „relatief zwakke gezondheid” nog verder had verzwakt. Eén persoon ligt op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Roosendaal.

De grote meerderheid van de besmette personen is hersteld na enkele dagen van misselijkheid, braken, hoofdpijn, diarree, maagkrampen, spierpijn en koorts. Nu zijn nog vijftien cliënten en vijf medewerkers ziek. In de instelling, die bekend staat onder de voormalige naam ’t Hooghuys, verblijven driehonderd cliënten met langdurige psychiatrische problemen en tweehonderd medewerkers. De instelling heeft „alle mogelijke maatregelen” genomen om verdere besmetting te voorkomen. Het gaat vooral om hygiënische maatregelen. Ook zijn externe contacten verboden en groepsactiviteiten afgelast, „van kerkdienst tot therapie”. Er zijn bij de instelling, die naast een woonwijk ligt, geen gevallen bekend van besmettingen buiten de instelling.

De reis naar het Zuid-Franse Lourdes vond plaats tussen 25 september en 2 oktober. De groep uit Etten-Leur bestond uit veertien cliënten en tien personeelsleden, en maakte deel uit van in totaal duizend Nederlandse pelgrims. De groep uit Etten-Leur reisde per trein. De reis werd georganiseerd door de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten. Directeur Olivier Dols zegt „verbaasd” te zijn dat „de meeste media” een rechtstreeks verband leggen tussen de reis en het norovirus. Olivier Dols: „Ik vind het heel erg dat zo veel mensen besmet zijn met het norovirus. Maar er wordt net gedaan alsof het norovirus iets heel bijzonders is. Per jaar krijgt een half miljoen mensen in Nederland buikgriep door dat virus. De besmetting is misschien in Lourdes opgedaan, maar had ook bij V&D kunnen gebeuren. Overal waar grote groepen bijeen zijn.”

Het aantal Lourdesgangers is dit jaar fors gestegen, doordat precies honderdvijftig jaar geleden Maria aan het veertienjarige meisje Bernadette Soubirous zou zijn verschenen. Dit jaar reisden vijftienduizend Nederlanders af, vorig jaar tienduizend. Lourdes ontving dit jaar tien miljoen bezoekers, vier miljoen méér dan in 2007. Dat mensen verwachten niet ziek te worden maar juist te genezen in Lourdes, is volgens organisator Dols een misverstand. „Het gaat erom kracht te putten uit het geloof. Om zo beter met een ziekte of handicap te kunnen omgaan.”