Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Marathonwinnaar langs de Amstel

Marathonwinnaar langs de Amstel Amsterdam, 20 okt. De kopgroep van de marathon in Amsterdam, met daarin de latere winnaar Paul Kirui, gisteren langs de Amstel. De 28-jarige Keniaan won in een tijd van 2 uur, 7 minuten en 52 seconden. Hij bleef daarmee ver verwijderd van het parcoursrecord van 2.06.20, dat op naam staat van hardlooplegende Haile Gebrselassie. Het was de eerste marathonzege van Kirui. In 2006 werd hij wel al tweede in de marathon van Rotterdam, toen hij zijn persoonlijk record liep van 2.06.44. In 2004 won hij in Delhi de wereldtitel op de halve marathon. De Ethiopiër Chala Dechase finishte in zijn debuutmarathon als tweede in het Olympisch Stadion in 2.08.31 en de Keniaan Robert Cheboror, winnaar van Amsterdam in 2004, werd derde in 2.09.13. Hugo van den Broek eindigde als veertiende en was daarmee de beste Nederlander. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Kopgroep aan de Amstel op ongeveer 24 km met latere winnaar Kerui (nr.3) Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 17-10-2008
Marathonwinnaar langs de Amstel Amsterdam, 20 okt. De kopgroep van de marathon in Amsterdam, met daarin de latere winnaar Paul Kirui, gisteren langs de Amstel. De 28-jarige Keniaan won in een tijd van 2 uur, 7 minuten en 52 seconden. Hij bleef daarmee ver verwijderd van het parcoursrecord van 2.06.20, dat op naam staat van hardlooplegende Haile Gebrselassie. Het was de eerste marathonzege van Kirui. In 2006 werd hij wel al tweede in de marathon van Rotterdam, toen hij zijn persoonlijk record liep van 2.06.44. In 2004 won hij in Delhi de wereldtitel op de halve marathon. De Ethiopiër Chala Dechase finishte in zijn debuutmarathon als tweede in het Olympisch Stadion in 2.08.31 en de Keniaan Robert Cheboror, winnaar van Amsterdam in 2004, werd derde in 2.09.13. Hugo van den Broek eindigde als veertiende en was daarmee de beste Nederlander. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Kopgroep aan de Amstel op ongeveer 24 km met latere winnaar Kerui (nr.3) Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 17-10-2008 Boyer, Maurice