Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Lichaam 24-jarige vrouw op Bonaire gevonden

Op Bonaire is het stoffelijk overschot gevonden van de verdwenen Marlies van der Kouwe (24). Dat maakte officier van justitie op Bonaire, David van Delft, zaterdag bekend. Op basis van gebitsgegevens is 99,9 procent zeker vastgesteld dat het gevonden lichaam Van der Kouwe is. Een DNA-test, uitgevoerd in Nederland, moet begin deze week 100 procent zekerheid geven.

Volgens Van Delft is het lichaam gevonden op basis van „briljant tactisch recherchewerk”. Niet een gouden tip, maar het inpassen van puzzelstukjes leidde uiteindelijk naar een braakliggend terrein in de wijk Amboina. Na hermetische afsluiting van de plek werd het lijk daar vrijdagmiddag, lokale tijd, gevonden.

Het recherchewerk op het 288 vierkante kilometer grote eiland (ruim 11.000 inwoners) gaat onverminderd door. Op basis van het onderzoek moet blijken of hoofdverdachte Ryan P. (27) inderdaad verantwoordelijk is voor de moord op Marlies van der Kouwe. Hij werd ruim drie weken geleden aangehouden. De rechter-commissaris heeft zijn hechtenis inmiddels drie maal verlengd. P. is vrijdagavond van Bonaire overgebracht naar de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao.

Behalve Ryan P. zijn nog drie verdachten aangehouden, van wie er een na twee dagen op vrije voeten is gesteld. Van Delft verwacht dat er binnenkort nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. „We hebben ons in eerste instantie gericht op het vinden van Marlies. Nu zij is gevonden, heeft de politie meer mankracht om zich te richten op het oplossen van de zaak.”

Van der Kouwe, een apothekersassistente uit Leusden die stage liep op Bonaire, werd in de nacht van 20 september van haar fiets gesleurd. Getuigen zagen hoe zij werd meegenomen op een scooter. Haar fiets en slippers werden de volgende dag gevonden.