Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Drugs

Leider Colombiaanse drugskartel bekent

Washington. Een Colombiaanse drugsbaron heeft bekend dat hij een van de leiders is van een machtig kartel dat cocaïne ter waarde van 10 miljard dollar naar de Verenigde Staten heeft gesmokkeld. Luis Hernando Gomez Bustamante, alias `Rasguno`, bekende dat hij ruim 500.000 kilo cocaïne van Colombia naar de VS heeft gestuurd via Mexico tussen 1990 en 2004. Ook gaf hij toe dat hij onderdeel was van een samenzwering om 10.000 kilo cocaïne te maken die was bestemd voor de Amerikaanse markt. Gomez deed zijn bekentenis voor een rechtbank in Washington waar hij terecht staat. Hij werd in 2004 opgepakt in Cuba en werd drie jaar later terug naar Colombia gestuurd, waarna hij werd uitgeleverd aan de VS. Vanwege een uitleveringsakkoord met Colombia kunnen Amerikaanse aanklagers niet levenslang eisen, maar ze zeggen dat ze een zo lang mogelijke celstraf zullen eisen.