Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Krause: stoer, sexy, slim

Krause valt op met haar ruige beats en stoere voorkomen. Ze won een platendeal bij Sony BMG. Donderdag speelt ze op Amsterdam Dance Event.

Yaël Vinckx

Het is nog vroeg in poppodium Doornroosje in Nijmegen, maar dat deert Krause niet. Vanavond speelt ze slechts een half uur, in het voorprogramma van de Nederlandse danceact Kraak & Smaak, en in dat half uur zal ze eens iets laten zien. Dus slingert ze haar elektropop de zaal in, steekt ze haar gitaar provocerend naar voren en zingt ze hard in de microfoon.

Sinds twee jaar vormt de 24-jarige Susanne Clermonts de éénmansact Krause. Daarvoor zat ze in diverse punkbands, maar ze werd het voortdurende overleg in dergelijke bandjes zat.

Als Krause gaat het haar voor de wind. Dit voorjaar won ze een platencontract ter waarde van twintigduizend euro bij platenmaatschappij Sony BMG. Daar viel ze niet alleen op door haar ruige elektrobeats die worden omlijst door analoge synthesizers, ‘punkig’ gitaarspel en opgewekte zang, maar ook door haar stoere voorkomen en haar eigen ondernemingsplan.

In dat plan viel haar commerciële instelling op - niet gangbaar voor een muzikant afkomstig uit de underground scene. Krause gaat in haar ondernemingsplan uit van een „kleine groep echte fans, meer dan van een groep mensen die je muziek voor niets van het net halen”. Die fans probeert ze op allerlei manieren aan zich te binden, onder meer door een donatiesysteem. „Vind je mijn eerste track en video leuk, dan kun je een donatie doen. Of ik een tweede single uitbreng, is afhankelijk van die donaties.”

Ook wil ze wedstrijden onder haar fans organiseren; de winnaar mag dan bijvoorbeeld de hoes van haar album ontwerpen of meespelen in haar videoclip.

Het plan is nog niet uitgevoerd, maar Krause hoopt, als dit voorjaar haar album bij Sony uitkomt, een begin te maken. Sony zelf heeft al laten weten veel te verwachten van met name haar plannen voor internet.

Krause noemde zichzelf naar een verschijnsel uit het boek Elementaire Deeltjes van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Daarin is het lichaam van de nieuwe mens bedekt met krause-deeltjes, die genot opwekken. „Dat vond ik wel een grappig gegeven”, grinnikt ze in de kleedkamer in Nijmegen.

Inmiddels werkt ze samen met het eveneens uit Groningen afkomstige drum ‘n’ bass trio Noisia aan haar album voor Sony BMG. „Noisia wilde eens andere muziek maken dan drum ‘n bass. En ik heb wel ideeën, maar zij kunnen de sound maken.”

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zal Krause haar tweede single Outta yer mind uitbrengen. Maar ook op het ADE zal haar show slechts een krappe drie kwartier duren.

„Ik heb veel liedjes, maar ik gooi ook veel nummers weg. Op een gegeven moment vind ik ze gewoon niet mooi meer. Dan is het de hoogste tijd voor een ander liedje.”

Krause treedt 23/10 op in Pakhuis Wilhelmina, Amsterdam. Info: www.amsterdam-dance-event.nl