Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Koers ING stijgt 23 pct na injectie

Minister van Financiën Bos, ING-topman Tilmant en president van De Nederlandsche Bank Wellink gisteravond op hun persconferentie over ING in Amsterdam. Foto Bram Budel Overheid steekt 10 miljard in ING. Minister van financi‘n Wouter Bos, ING topman Michel Tilmant en Nout Wellink president van de Nederlandse bank tijdens de persconferentie. FOTO: BRAM BUDEL kredietcrisis
Minister van Financiën Bos, ING-topman Tilmant en president van De Nederlandsche Bank Wellink gisteravond op hun persconferentie over ING in Amsterdam. Foto Bram Budel Overheid steekt 10 miljard in ING. Minister van financi‘n Wouter Bos, ING topman Michel Tilmant en Nout Wellink president van de Nederlandse bank tijdens de persconferentie. FOTO: BRAM BUDEL kredietcrisis Budel, Bram

De beurskoers van bank-verzekeraar ING is vanmorgen met 23 procent gestegen na een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse Staat. Het koersverlies van vrijdag is vrijwel gecompenseerd.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) kondigden de staatssteun gisteravond aan. Het geld is bedoeld om het kernkapitaal van het bedrijf te versterken (5 miljard), de verzekeringspoot te verstevigen (2 miljard) en de verhouding tussen schuld en aandelenkapitaal te verbeteren (3 miljard). Volgens DNB heeft ING met de kapitaalversterking „een robuust weerstandsvermogen waarmee zij internationaal tot de sterkere banken behoort”.

ING is een van de grootste banken ter wereld met wereldwijd meer dan 75 miljoen klanten. Behalve bankdiensten (Postbank) biedt de bank ook verzekeringen (Nationale Nederlanden), vermogensbeheer en vastgoeddiensten aan. ING heeft wereldwijd voor 338 miljard euro aan tegoeden uitstaan op lopende spaarrekeningen.

ING is de eerste Nederlandse financiële instelling die gebruik maakt van een deel van de 20 miljard euro die minister Bos op 9 oktober beschikbaar stelde. In ruil daarvoor krijgt de Nederlandse staat in totaal 1 miljard op aandelen lijkende effecten van ING. Hiervoor is gekozen om de waarde van uitstaande aandelen niet te laten verwateren. De Staat krijgt geen stemrecht, wel twee commissarissen bij ING, die vetorecht hebben bij grote overnames, belangrijke beslissingen over het uitstaande kapitaal en veranderingen in de beloningsregeling. ING kan de aandelen te allen tijde terugkopen voor maximaal 150 procent van de uitgifteprijs van 10 euro.

ING zal het beloningsbeleid gaan bekijken en ziet dit jaar af van de bonussen voor bestuurders. Vertrekpremies van het topmanagement bedragen maximaal één jaarsalaris.

ING ziet dit jaar ook af van het uitkeren van nieuw dividend. Daarmee blijft het totale dividend per aandeel voor 2008 steken op de al uitgekeerde 0,74 euro per aandeel. Het niet uitkeren van het jaardividend levert ING een besparing op van 1,5 miljard euro.