Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Janine Jansen met meer emotie

cd klassiek Janine Jansen: Tsjaikovski *****
cd klassiek Janine Jansen: Tsjaikovski *****

cd klassiek

Janine Jansen: Tsjaikovski *****

Met haar opname van de Vier Jaargetijden van Vivaldi begon in 2004 de wereldcarrière van violiste Janine Jansen, inmiddels internationaal gezien als een van de beste violisten van de jongere generatie. Toch heeft ze pas drie grote vioolconcerten opgenomen: in 2006 verscheen haar album met Mendelssohn en Bruch, en nu klinkt live vanuit het Auditorio de Galicia in Santiago de Compostella Tsjaikovski’s Vioolconcert met het Mahler Chamber Orchestra o.l.v. Daniel Harding.

Janine Jansen, die er als kind al van droomde ooit Tsjaikovski te mogen spelen, klinkt hier onweerstaanbaarder dan ooit tevoren. Haar spontane vioolspel heeft zich verdiept met meer persoonlijke kleur en emotie in de klank en een uitgekristalliseerde vrijheid in opbouw en frasering. Jansens oververhitte tempi zijn milder geworden. In enerverende dialogen met het orkest spint ze betoverende lijnen waaruit Tsjaikovski opbloeit, hartstochtelijk en bezeten, maar ook melancholiek en kwetsbaar.

WENNEKE SAVENIJE