Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Irak wil akkoord over troepen VS wijzigen

Bagdad. De Iraakse regeringspartij Verenigde Iraakse Alliantie heeft gisteren gezegd dat ze het ontwerpakkoord over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak niet steunt. De verklaring is een grote tegenvaller voor de Verenigde Staten. Na maanden van moeizame onderhandelingen sloten Irak en de VS vorige week een ontwerpakkoord dat in principe voorziet in de terugtrekking van de Amerikaanse troepen tegen eind 201, zoals de Irakezen eisten. Ook zal de immuniteit van de Amerikaanse militairen deels worden opgeheven. Het akkoord moet per 1 januari 2009 van kracht worden als het huidige VN-mandaat voor de Amerikaanse troepen afloopt. Daarvoor moet het eerst door het Iraakse parlement worden goedgekeurd. De alliantie heeft 85 van de 275 parlementzetels. De 30 parlementariërs die loyaal zijn aan de radicale geestelijke Muqtada Sadr hebben al gezegd tegen het akkoord te zullen stemmen. Zaterdag demonstreerden ongeveer vijftigduizend aanhangers van Sadr tegen het ontwerpakkoord.