Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Internet Weblog van de dag

mobiele telefoon
mobiele telefoon

Prepaidbellers geregistreerd. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog Digitale zaken over Groot-Brittannië, waar iedereen die een mobiele telefoon aanschaft zich voortaan moet legitimeren en registreren bij de overheid.„De gegevens komen in een nieuwe databank van de overheid die bedoeld is om terrorisme te bestrijden. Volgens minister Geoff Hoon moeten burgers rechten inleveren zodat de overheid kan voorkomen dat terroristen mensen doden. Dat meldt BBC News. Het niet-monitoren van het gsm-verkeer is hetzelfde als “giving a licence to terrorists to kill people”, aldus Hoon. De database zal ook de gegevens bevatten van de meer dan 70 miljoen Britten die reeds mobiel bellen. Het is de overheid vooral te doen om de gegevens van prepaidbellers. Er zijn in Groot-Brittannië 40 miljoen prepaidtelefoons in omloop. Julia Goldsworthy van de Liberal Democrats noemde het plan Orwelliaans. Het klinkt volgens haar als „something I would expect to read in 1984”. Hoons reactie: “The biggest civil liberty of all is not to be killed by a terrorist.” De gsm-database maakt deel uit van een veel grotere database waarin de gegevens worden bewaard van bellers en internetgebruikers onder de zogeheten bewaarplicht. De gegevens worden twee jaar bewaard.

Lees meer over digitalezaken op nrc.nl/klaver