Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Taal

Hoe noemen we straks de jaren van 2000 tot 2010?

Marlies Hartendorf uit Hilversum ging onlangs naar een 90’s-party. De nostalgische plaatjes deden haar ook vooruitkijken: hoe noemen we dít decennium na 2010?

Het Genootschap Onze Taal legde deze vraag in 1993 al eens voor in een prijsvraag. Deelnemers kwamen met originele vondsten als ‘de babyjaren’, ‘de jaren voortien’, ‘de nieuwe-eeuwjaren’ en ‘de briljaren’ (vrij naar de ‘00’ in de jaartallen).

Het Genootschap vond de meest voor de hand liggende oplossing ‘de jaren nul’ – dat paste mooi in het rijtje ‘de jaren twintig’, ‘de jaren dertig’ enzovoorts. En die benaming is nu ook het meest gebruikelijk, zegt taaladviseur Wouter van Wingerden van Onze Taal. „Het enige is dat ‘de jaren nul’ net als ‘de jaren tien’ minder vertrouwd klinken, waardoor ook kan worden gesproken over ‘het eerste decennium’.”

Ewoud Sanders, taalhistoricus en vaste medewerker van NRC, zou eerder kiezen voor deze laatste omschrijving. In geschreven taal zal ‘de jaren nul’ niet zo snel worden gebruikt, verwacht Sanders. Uit het digitale krantenarchief van nrc.next blijkt dat er tot nu toe vier keer een artikel in deze krant verscheen, waarin ‘de jaren nul’ voorkomt.

In het modieuze taalgebruik zal de term ‘de jaren nul’ volgens Sanders vaker vallen. „Bij reclames of feestjes kun je grappen krijgen als ‘Kom je soms uit het jaar nul? Nee, uit de jaren nul’.”

Waarom klinkt ‘de jaren nul’ eigenlijk zo gek? „Een mogelijke verklaring is dat er in spreektaal geen jaartallen op ‘nul’ eindigen, waardoor dat getal kunstmatiger overkomt”, zegt Van Wingerden van Onze Taal. „‘De jaren twintig’ klinkt een stuk logischer omdat je ook spreekt van bijvoorbeeld tweeduizendtwee-ëntwintig.”

Inmiddels zijn al namen voor feesten met muziek uit dit decennium bedacht. Zo is op 7 november in Hotel Arena in Amsterdam de decenniumparty ‘Zero’s HEROeS’ met ‘alleen maar plaatjes uit de 00’s’.

David Haakman