Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Het geld van gemeenten moet híér rollen

Een gemeente heeft vaak een of meerdere buurtcommissies, die proberen zaken voor hun buurt voor elkaar te krijgen via overleg met wethouders en gemeenteambtenaren. In Amstelveen heet dit `wijkplatform`. Nu is Amstelveen waarschijnlijk 15 miljoen kwijt bij een buitenlandse bank, terwijl dit geld híér allang had moeten rollen! Wijkplatforms pleiten al jaren voor verbeteringen, bijvoorbeeld de aanleg van zebrapaden en veiligheid op plekken waar kinderen spelen.

Met wethouders kun je praten tot je een ons weegt, ondanks zorgvuldig voorbereid uitzoekwerk via bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zelfs vervanging van een dood boompje gebeurt niet. Daarom advies aan alle gemeenten in Nederland: houd een redelijke veiligheidsmarge aan met de financiën (bij een alom bekende Nederlandse bank! ), maar besteed `overschotten` nuttig, bijvoorbeeld aan de genoemde problemen.

Brieven en opiniestukken (o.v.v. naam en woonplaats) kunnen worden gestuurd naar opinext@nrc.nl