Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Heesters vraagt rechter uitspraak optreden Dachau

AMSTERDAM, 20 OKT. Operettezanger en acteur Johannes Heesters (104) wil voor de Berlijnse rechter worden vrijgepleit van de beschuldiging dat hij in 1941 een optreden heeft verzorgd in het concentratiekamp Dachau. Zijn aanklacht is gericht op de documentaire dubbel-cd Mit den Wolfen geheult van de Duitse journalist Volker Kühn, waarin een ex-Dachau-gevangene vertelt dat hij destijds het voordoek voor Heesters` optreden heeft moeten openen. Der zanger heeft de laatste decennia herhaaldelijk verklaard dat hij zijn bezoek aan het kamp betreurt, maar dat hij toen niet heeft gezongen. Op foto`s is hij wel te zien met een kamporkest, maar tot dusver is niet bewezen dat er een optreden heeft plaatsgevonden. De zaak komt op 25 november voor. Heesters is nog altijd actief als zanger en acteur.