Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Formule 1

Hamilton na zege dicht bij wereldtitel F1

Opnieuw valt de beslissing om de wereldtitel in de Formule 1 in de slotrace, in de Grote Prijs van Brazilië. De strijd gaat tussen de Brit Lewis Hamilton, die gisteren in China won, en de Braziliaan Felipe Massa.

En net als een jaar geleden begint Hamilton (McLaren-Mercedes) over twee weken met een voorsprong van zeven WK-punten aan de finale in São Paulo. Belangrijk verschil met de ontknoping in 2007, die verrassend uitviel in het voordeel van de Fin Kimi Raikkonen van Ferrari: Hamilton won nu de zeventiende en voorlaatste race, in Shanghai, terwijl hij vorig jaar in China de finish niet haalde en zijn concurrenten in de WK-stand dichterbij zag komen. Dankzij zijn zege van gisteren vergrootte hij zijn voorsprong op zijn enige overgebleven rivaal, Massa, en begint hij deze keer als topfavoriet aan de race in Brazilië. Zelfs als Massa in eigen land wint, heeft Hamilton genoeg aan een zesde plaats (3 punten) om de jongste wereldkampioen te worden.

Vorig jaar vergooide Hamilton zijn titelkansen in de laatste twee races, maar gisteren maakte hij geen fout. Vrijdag was hij al de snelste in de eerste vrije training, zaterdag verzekerde hij zich met zijn snelste kwalificatietijd van poleposition en gisteren ging hij na van start tot finish het veld te hebben aangevoerd als winnaar over de streep. Hamilton behaalde zijn vijfde overwinning van het seizoen (Australië, Monaco, Groot-Brittannië, Duitsland, China).

Massa heeft over twee weken voor eigen publiek vanuit de underdogpositie nog kans de eerste Braziliaanse wereldkampioen sinds Ayrton Senna (1991) te worden. Gisteren had hij de hulp van teamgenoot Raikkonen nodig om tweede te worden. Dus werd er een toneelstukje opgevoerd.

Raikkonen vertrok van de tweede startplaats, vlak voor zijn teamgenoot Massa. Raikkonen viel vorige week na de Grote Prijs van Japan af als kanshebber voor de wereldtitel, dus moest de Fin in het teambelang gisteren achter Massa eindigen. Want elk punt telt voor de Braziliaan. Het grootste deel van de race reed Raikkonen op de tweede plaats en had hij Massa achter zich. Aangezien stalorders verboden zijn, moest er bij Ferrari een creatieve oplossing gevonden worden om Massa voorbij Raikkonen te laten. Bij een pitstop had Raikkonen wat langer kunnen blijven staan, om zo Massa niet al te opvallend op te laten schuiven naar de tweede plaats. Maar voor die oplossing was het gat tussen de twee Ferrari-coureurs te groot.

De Fin drukte niet meer zo hard op het gaspedaal en stelde Massa zo in staat dichterbij te komen. Zeven ronden voor het einde ging Massa de wereldkampioen voorbij. De Braziliaan probeerde bij de persconferentie na afloop nog de schijn op te houden dat hij sneller was dan Raikkonen en noemde die inhaalactie voor hem het mooiste moment van de race, maar de Fin kon een glimlach niet onderdrukken. „Je weet wat het team verwacht”, zei hij. „In zo’n situatie is dit normaal. Ik had ook niks meer te winnen of te verliezen.”

Raikkonen werd derde, voor de Spanjaard Fernando Alonso (Renault), die de voorgaande twee races won. De Pool Robert Kubica (BMW-Sauber) werd zesde en viel af als kanshebber voor de titel.