Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Gispen koopt rechten Hutten

Dombo-beker naar een ontwerp van Richard Hutten, nu eigendom van kantoorinrichter Gispen.
Dombo-beker naar een ontwerp van Richard Hutten, nu eigendom van kantoorinrichter Gispen.

Ontwerper Richard Hutten heeft de rechten op zijn bekendste ontwerpen verkocht aan kantoorinrichter Gispen. Het gaat om veertig ontwerpen die Hutten in eigen beheer produceerde, zoals de Dombo-beker, de No sign of design-tafel, en de Sexy relaxy-fauteuil. Deze ontwerpen zullen de kern gaan vormen van het nieuwe merk NgispeN, dat zich richt op de woningmarkt.

De overname is een „logisch verhaal”, zegt Hutten, die vorig jaar al als ‘creative director’ bij Gispen werd aangesteld. „Gispen had vroeger met zijn stalen buismeubels een grote plek in het interieur. Die traditie wil het bedrijf weer oppakken. Met mijn ontwerpen heeft Gispen in één klap een substantiële collectie.”

Hutten verkocht de BV waarin hij zijn ontwerpen had ondergebracht inclusief de mallen, machines en het personeel voor een bedrag „dat een bericht op de economiepagina rechtvaardigt”. Maar de ontwerper gaat niet op de Bahama’s zitten, zegt hij. „Dat ik zelf ben gaan produceren, is maar toevallig. Ik kan me nu concentreren op wat ik het liefste doe: ontwerpen.”

Gispen, een van de oudste meubelbedrijven van Nederland, verlegde drie jaar geleden de koers. Met een management buy-out geleid door de huidige directeur Peter Veer maakte het bedrijf zich los van de Skandinavisk Group uit Denemarken. Het zelfstandige Gispen fuseerde vervolgens met Lensvelt BV, een fabrikant van tegendraadse kantoormeubels.

Met innovatief en eigenwijs design wil Gispen het verbleekte imago oppoetsen. Directeur Veer: „We willen weer terug naar oude waarden en net als vroeger met onze buismeubels een plek veroveren in het interieur.”

Richard Hutten is volgens Veer de aangewezen man om het bedrijf naar een nieuwe toekomst te leiden. „Zijn ontwerpen zijn simpel en toch spectaculair. Kijk naar zijn beker met de grote oren. Dat is toch briljant?”