Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

`Gezondheidsraad kreeg geld van medicijnenfabrikant`

Rotterdam. Artsen en wetenschappers van de Gezondheidsraad hebben onderzoeksgeld gekregen van farmaceutische bedrijven. Dat meldde het tv-programma Zembla gisteravond. De Gezondheidsraad adviseerde minister Klink (Volksgezondheid, CDA) onlangs om meisjes van twaalf jaar vanaf volgend jaar september preventief in te enten tegen baarmoederhalskanker. Fabrikanten van deze vaccins zouden banden hebben met leden van de Gezondheidsraad. De SP wil een Kamerdebat over de kwestie. Professor Van der Noordaa van de Gezondheidsraad bevestigt de connecties, maar stelt dat de integriteit van de wetenschappers niet ter discussie staat. Ze vellen onpartijdig hun oordeel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft zaterdag invallen gedaan bij twee farmaceutische bedrijven die vaccins tegen baarmoederhalskanker maken, Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en GlaxoSmithKline in Zeist. Er zijn e-mails, documenten en instructies aan artsenbezoekers in beslag genomen.

Zembla haalde de informatie uit vergaderstukken van de Gezondheidsraad. Lees de stukken en kijk de uitzending op www.zembla.vara.nl