Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Gezocht: een Nederlandse Colin Powell

De indrukwekkende interventie van Colin Powell, oud-minister van Buitenlandse Zaken, in de Amerikaanse verkiezingsstrijd zette mijn fantasie in werking. Ik houd van staatslieden/politici (al of niet voormalig) en intellectuelen die op cruciale momenten durven te zeggen waar het op staat. Powell is daar niet altijd gelukkig in geweest – denk aan de inval in Irak – maar met zijn jongste statement zal hij hopelijk meer eer inleggen.

Wat zou er gebeuren als een Nederlandse evenknie van Powell zich op dezelfde manier met de benoeming van Ahmed Aboutaleb in Rotterdam zou bemoeien?

Maar, ter verduidelijking, eerst even terug naar de woorden van Powell.

In het NBC-interview zet hij zich af tegen de loze beweringen in de Republikeinse partij dat Obama een moslim is. Hij is altijd een christen geweest, constateert Powell, maar hij voegt eraan toe: stel dát hij een moslim zou zijn, is er iets mis mee om dat in dit land te zijn? „Het antwoord is nee, dat is niet Amerika. Wat is er verkeerd aan als een 7-jarig Amerikaans moslimkind gelooft dat hij of zij president kan worden? Toch hoor ik oudere leden in mijn partij suggereren: hij is een moslim en hij zou kunnen worden geassocieerd met terroristen. Die kant moeten we in Amerika niet op.”

Powell licht het toe met de foto die hij zag van een moeder, die haar hoofd op de grafsteen van haar zoon legde op de militaire begraafplaats van Arlington. Op die steen prijkten zijn militaire eretekens en antecedenten. Hij was, twintig jaar oud, gesneuveld in Irak. Op de grafsteen stonden ook de symbolen van het islamitische geloof.

Powell: „Zijn naam was Kareem Rashad Sultan Khan, hij was Amerikaan, geboren in New Jersey. Hij was op 9/11 veertien jaar en hij had gewacht tot hij zijn land kon dienen en hij had zijn leven gegeven. Welnu, we moeten ophouden met op deze manier te polariseren. John McCain is zo non-discriminatoir als hij maar zijn kan, maar ik ben bezorgd over het feit dat we deze geluiden binnen de partij horen.”

Dat zal even slikken zijn binnen de Republikeinse partij, met name voor die mevrouw die tijdens een plaatselijke bijeenkomst tegen McCain over Obama zei: „He’s an Arab.”

De afgelopen dagen heb ik nogal vaak tegen de van woede en weerzin scheefgezakte mond van Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam moeten aankijken. Een Marokkaan als burgemeester van Rotterdam! Een moslim met een dubbele nationaliteit, een baantjesjager nog wel! Pas als Aboutaleb zijn Marokkaanse paspoort verbrandde, wilde Sørensen hem wel een baantje als conciërge op het stadhuis bezorgen.

Wat zou het nuttig zijn als Sørensen en zijn geestverwanten eens op hun nummer werden gezet door iemand met de statuur van Powell. Van der Stoel, Bolkestein, Kok, Van Agt, Van Mierlo – ja, ik weet het, iedere vergelijking gaat mank, maar het gaat om het idee.

‘Onze’ Powell zou kunnen zeggen: „Kan het nou eens afgelopen zijn met dat geëmmer over paspoorten die teruggestuurd moeten worden? Waarom zou een Marokkaanse jongen niet mogen dromen dat hij burgemeester van een grote Nederlandse stad wordt? Willen we dat Nederland die kant opgaat? Ik ben bezorgd dat wij deze geluiden nog steeds in Nederland horen. In godsnaam, laat die man zijn werk doen – en beoordeel hem op zijn daden, niet op zijn geloof.”