Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Formule 1

Formule 1: Hamilton na zege dicht bij wereldtitel

Net als vorig jaar valt de beslissing om de wereldtitel in de Formule 1 in de laatste race van het seizoen, de Grote Prijs van Brazilië. En ook nu weer begint de Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) met een voorsprong van zeven WK-punten aan de finale in São Paulo.

Belangrijk verschil met de ontknoping in 2007, die verrassend uitviel in het voordeel van de Fin Kimi Raikkonen (Ferrari): Hamilton won nu de zeventiende en voorlaatste race in Shanghai terwijl hij vorig jaar in China de finish niet haalde en zijn concurrenten in de WK-stand dichterbij zag komen. Dankzij zijn overwinning gisteren vergrootte hij juist zijn voorsprong op zijn enige overgebleven rivaal, de Braziliaan Felipe Massa (Ferrari), en begint hij als topfavoriet aan de Grote Prijs van Brazilië. Zelfs als Massa voor eigen publiek wint, heeft Hamilton genoeg aan een zesde plaats (3 punten) om de jongste wereldkampioen te worden.

Hamilton maakte gisteren geen enkele fout. Hij kende in China een perfect weekeinde. Zaterdag verzekerde hij zich met zijn snelste kwalificatietijd van poleposition en gisteren ging hij als winnaar over de streep na van start tot finish het veld te hebben aangevoerd.

Massa heeft over twee weken voor eigen publiek nog kans de eerste Braziliaanse wereldkampioen sinds Ayrton Senna (1991) te worden. Gisteren had hij wel de hulp van zijn teamgenoot Raikkonen nodig om tweede te worden. Dus werd er een toneelstukje opgevoerd. De Fin viel vorige week na de GP van Japan af als kanshebber voor de wereldtitel en moest in het teambelang gisteren achter Massa eindigen. Elk punt telt immers voor de Braziliaan. Het grootste deel van de race reed Raikkonen op de tweede plaats en had hij Massa achter zich. Aangezien stalorders verboden zijn, moest bij Ferrari een creatieve oplossing gevonden worden.

Na hun tweede en laatste pitstop reed Massa op harde banden, Raikkonen op zachte. De Fin drukte niet meer zo hard op het gaspedaal en stelde Massa zo in staat dichterbij te komen. Zeven ronden voor het einde ging Massa de wereldkampioen voorbij. Massa probeerde tijdens de persconferentie nog de schijn op te houden dat hij sneller was dan Raikkonen en noemde die inhaalactie voor hem het mooiste moment van de race, maar de Fin kon een glimlach niet onderdrukken. Zo behield Massa optimale kansen op de titel en werd Raikkonen derde, voor de Spanjaard Fernando Alonso (Renault).