Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Financiële crisis remt groei China

De Chinese economie is in de eerste negen maanden van dit jaar gegroeid met 9,9 procent, tegenover 12,2 procent een jaar geleden. Dat heeft het Chinese bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt.

Ook China voelt nu de mondiale kredietcrisis en de snel teruglopende groei van de wereldeconomie. Voor het eerst sinds vier jaar groeit de economie er met minder dan 10 procent. Ook de zwakke onroerendgoedmarkt in het land draagt daaraan bij.

De cijfers worden mogelijk vertekend door de strenge winter, de grote aardbeving en de overstromingen, en ook doordat tijdens de Olympische Spelen vervuilende fabrieken, met name rondom Peking, zijn stilgelegd. Maar dat de groei inzakt blijkt ook uit het cijfer voor het derde kwartaal van dit jaar: 9 procent. Economen verwachtten een gemiddelde economische groei van 9,7 procent.

Ha Jiming van China International Capital Corporation in Peking zei vandaag tegenover de Financial Times voor het vierde kwartaal nog maar op 7,3 procent groei te rekenen. De Chinese export en de buitenlandse investeringen in China zullen minder hard groeien. Volgens Ha en andere analisten moet China met belastingverlagingen de binnenlandse consumptie stimuleren. Dat zou ook de Westerse export stimuleren.

Zuid-Korea schiet met omgerekend 97 miljard euro de eigen bankensector te hulp. De banken hebben een groot tekort aan dollars. 75 miljard euro is bestemd voor garantstellingen voor interbancaire leningen, 22 miljard wordt direct in de financiële sector gestoken, vergelijkbaar met de steunoperaties in Europa en Amerika. De steun komt bovenop op de 11,2 miljard euro die de regering eerder in de economie pompte.