Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Ex-minister VS Colin Powell steunt Obama

De eerste minister van Buitenlandse Zaken van George W. Bush, generaal b.d. Colin Powell, heeft gisteren officieel zijn steun uitgesproken aan de kandidatuur van de Democraat Barack Obama.

De Republikein Powell zei dat Obama in de campagne heeft laten zien dat hij de stabiliteit en intellectuele vermogens heeft voor het presidentschap, terwijl John McCain volgens hem op belangrijke momenten tekortschiet. Volgens Powell reageert McCain „onzeker” op de economische crisis en maakt hij de verkeerde keuze door de onervaren gouverneur van Alaska, Sarah Palin, als running mate te kiezen. „Ik geloof niet dat zij klaar is om president te worden.”

Powell was in de jaren negentig de eerste zwarte stafchef van het leger en werd een nationale held door de Amerikaanse zege in de eerste Golfoorlog in 1991. Zijn reputatie liep schade op omdat hij als Bush’ minister van Buitenlandse Zaken in 2003 verdedigde dat Saddam Hussein massavernietigingswapens bezat, een claim die onjuist bleek.

Net als McCain behoort hij tot de gematigde vleugel van de Republikeinen. De twee mannen zijn bevriend, en Powell gaf financiële steun aan McCains campagne. „Het is niet gemakkelijk om senator McCain teleur te stellen”, zei Powell.

Of de steunverklaring van Powell grote electorale impact heeft, staat niet vast. Met nog zestien campagnedagen te gaan, komt hij voor McCain op een slecht moment. Waarschijnlijk zal Powell het campagnenieuws enkele dagen domineren. Bovendien ondermijnt hij McCains argument dat Obama onvoldoende ervaring heeft inzake nationale veiligheid, aangezien Powell in de VS wordt beschouwd als autoriteit op dat gebied.

Het weekeinde bracht meer slecht nieuws voor McCain. Obama maakte bekend dat hij in september het recordbedrag van 150 miljoen dollar (111 miljoen euro) heeft ingezameld. Het geld heeft hem geholpen om zijn concurrentiepositie in staten te vergroten waar hij eerder geen schijn van kans leek te maken.