Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ex-ANC'er Lekota kondigt nieuwe partij aan

De voormalige Zuid-Afrikaanse minister van Defensie Mosioua Lekota lanceert over twee weken een nieuwe politieke partij. Dat heeft Lekota, tevens oud-voorzitter van regeringspartij ANC, gisteren gezegd. Lekota’s stap leidt naar alle verwachting tot een scheuring binnen het ANC, dat zelfstandig regeert sinds het einde van de apartheid in 1994.

„We gaan onze eigen partij oprichten”, zei Lekota gisteren tegenover een Zuid-Afrikaanse radiozender. Hij verklaarde dat de partij zal worden opgericht tijdens een landelijk congres dat gepland staat voor 2 november.

Het besluit van Lekota werd in Zuid-Afrika algemeen verwacht nadat de oud-minister anderhalve week geleden al dreigde uit het ANC te stappen en een nieuwe beweging te beginnen. Het ANC-bestuur probeerde enkele dagen daarna om de regie naar zich toe te trekken en Lekota uit de partij te zetten.

De verwachte partij dreigt het ANC te beroven van een deel van de achterban. Veel zwarte kiezers vinden dat de voormalige anti-apartheidsbeweging, ondanks veertien jaar onafgebroken heerschappij, te weinig heeft gedaan om bijvoorbeeld de armoede en de aidsepidemie in Zuid-Afrika te verlichten.

Het moet blijken of Lekota een substantiële kiezersschare weet te trekken. Lekota heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gewezen op het vermeende gebrek aan democratische cultuur binnen het ANC, maar de ex-minister behoort zelf tot een groep oudgedienden rond Thabo Mbeki, de voormalige president die verweten werd dat hij tijdens zijn negen jaar durende presidentschap te veel macht naar zich toe trok.

Lekota kan in ieder geval rekenen op de steun van Mbhazima Shilowa, de voormalig minister-president van Zuid-Afrika’s rijkste provincie, Gauteng.

Zuid-Afrika gaat komend jaar naar de stembus. Het ANC bezet momenteel ruim tweederde van de parlementszetels. Ook een beperkt verlies van zetels aan de nieuwe partij kan zeer schadelijk zijn voor het ANC, omdat het imago van oppermachtige beweging erdoor aangetast wordt. Sommige waarnemers zeggen dat de oprichting van een nieuwe partij vanuit de ANC-gelederen goed is voor de politieke pluriformiteit in Zuid-Afrika. (Reuters)