Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Denksport

Eerst een remise voor geestelijk evenwicht

In Bonn strijden Kramnik en Anand in een tweekamp om de wereldtitel schaken.

Anand gaat na vier partijen aan de leiding: 2,5-1,5.

In de theaterzaal van de Bundeskunsthalle in Bonn waren zaterdag een paar extra rijen stoelen bij gezet. Niet alleen omdat een dag eerder, toen Vishy Anand en Vladimir Kramnik hun derde WK-partij speelden, sommige toeschouwers moesten staan, maar ook omdat die derde partij zo mooi en spannend was geweest dat er zaterdag veel volk werd verwacht.

Maar de toeschouwers werden teleurgesteld. Ze zagen een saaie partij die na 29 kalme zetten remise werd. De stand in de tweekamp is nu 2,5-1,5 voor Anand. Het was alsof beide schakers al vanaf het begin tevreden waren met remise. Wat Kramnik betreft lag dat voor de hand. Hij had zwart en is er de man niet naar na een nederlaag meteen te proberen om het weer goed te maken door ijzer met handen te breken.

De gevaren van zo’n revanchistische aanpak zijn eens aardig verwoord door de Georgische grootmeester Eduard Goefeld, die zei: „Na een nederlaag vecht ik in de volgende partij als een leeuw, na de tweede nederlaag gooi ik er nog een schepje bovenop en na de derde nederlaag ben ik een wrak.”

Kramnik is te nuchter voor de suïcidale methode-Goefeld. Hij hield zich aan een oud en verstandig recept dat zegt dat je na een nederlaag eerst een remise moet spelen om het geestelijk evenwicht te hervinden.

Voor Anand had een ander devies kunnen gelden: de straatvechterswijsheid dat je een tegenstander moet trappen als hij op de grond ligt. Als Anand zaterdag had gewonnen, was de match vrijwel beslist geweest. Hij koos echter voor een aanpak met de fluwelen handschoen waar hij zelf niet veel van verwachtte.

„Er is nu eenmaal niet veel te halen in deze openingsvariant”, zei Anand op de persconferentie na de partij, wat de voor de hand liggende vraag opriep waarom hij met wit dan die variant gekozen had. Anand maakte zich er met een grapje vanaf.

Kramnik maakte de interessante opmerking dat het tegenwoordig door de computers veel makkelijker voor zwart-spelers is om gelijkspel te bereiken in de opening, dan voor wit-spelers om voordeel te krijgen. „Die trend zal ik in de volgende partij proberen te doorbreken”, zei hij glimlachend.

Hij heeft nog acht partijen om zijn achterstand in te halen. Niet erg veel, als je bedenkt dat ze in het verleden maar zelden van elkaar wonnen.

Kramnik bleef er kalm onder: „Ik heb die situatie vaker meegemaakt in mijn tweekampen en ik zie geen reden tot paniek.”

Bekijk een filmpje van alle zetten op www.fide.com/wc2008/