Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

een weekeinde vol voetbal

AZ heeft aansluiting gevonden bij de top van de eredivisie. De club uit Alkmaar won gisteren voor de vierde maal op rij, ditmaal met 2-0 bij De Graafschap. Mounir El Hamdaoui bevestigde zijn vorm met twee doelpunten. AZ staat nu derde, een positie die beter past bij de ploeg van Louis van Gaal dan de elfde plaats aan het eind van vorig seizoen. Desondanks was Van Gaal nog niet tevreden. „We waren niet in goeden doen.” Dat had ook te maken met de gewijzigde speelwijze door het ontbreken van smaakmaker Moussa Dembélé (knieblessure).

Coach Gertjan Verbeek van Feyenoord liet zich na de domper tegen Willem II (1-0 nederlaag) geen minderwaardigheidscomplex of crisis aanpraten. „Waarom zou ik me schamen? Teleurgesteld ben ik wel. Ik wil graag winnen. Maar dat is helaas weer niet gelukt. Bij mij is er geen crisis. Of de achterban daar anders over denkt? Dat kan ik niet beïnvloeden. Ik ben met mijn ploeg bezig. Ik hoop dat de spelers hier iets van hebben geleerd. Maar het zijn dure lessen.” Verdediger Kevin Hofland, met twee kopballen op de paal de gevaarlijkste man bij Feyenoord, was uitgesprokener. „We hebben vier punten uit zes wedstrijden. Schandalig gewoon.”

Valencia gaat alleen aan de leiding in de Spaanse Primera Division, na de 4-0 zege tegen Numancia. David Villa scoorde tweemaal. Villarreal, dat de koppositie voor het weekeinde nog deelde met Valencia, kwam zaterdag niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij Espanyol. Barcelona won door een treffer van Eto’o gisteren met 1-0 bij Athletic Bilbao en staat nu vijfde.

De Nederlanders speelden een hoofdrol in de Madrileense derby tussen Atletico en Real (1-2). Ruud van Nistelrooy scoorde na 34 seconden 1-0. In de 38ste minuut kreeg hij rood wegens een zware tackle op Maniche. Bij Atletico was Luis Perea al van het veld gestuurd wegens een overtreding op Wesley Sneijder. In de 89ste minuut maakte Simao de gelijkmaker, maar in de blessuretijd legde Atletico-verdediger John Heitinga Real-invaller Royston Drenthe neer in het strafschopgebied. De Argentijn Gonzalo Higuain benutte die buitenkans. Na de 2-1 overwinning staat Real nu derde.

Met twee doelpunten heeft Dirk Kuijt er voor gezorgd dat Liverpool een week voor het duel met Chelsea geen achterstand opliep. Liverpool won thuis met 3-2 van Wigan Athletic, terwijl Chelsea met 5-0 won bij Middlesbrough. Liverpool gaat met Chelsea, dat een beter doelsaldo heeft, aan kop in de Premier League. Arsenal won met 3-1 van Everton en volgt op vier punten. Manchester United staat vierde na de 4-0 zege op West Bromwich Albion.

Ondanks de miljoeneninvesteringen in nieuwe spelers blijft Tottenham Hotspur verliezen. Stoke City vergrootte de problemen van de Spurs door met met 2-1 te winnen. Hekkensluiter Tottenham wacht na acht duels nog steeds op de eerste overwinning en beleeft de slechtste seizoensstart ooit.

Hamburger SV blijft koploper in de Bundesliga. De club van trainer Martin Jol had voldoende aan een gelijkspel in de topper met Schalke 04: 1-1. Coach Martin Jol van HSV kon leven met de remise, maar: „Er had waarschijnlijk meer ingezeten. We hebben de betere kansen gehad. We hebben een gelegenheid om wat verder afstand te nemen op de ranglijst laten liggen.”

HSV heeft een punt voorsprong op het gepromoveerde Hoffenheim, dat blijft verbazen. De provincieclub won bij Hannover 96 met 5-2. Bayern München, bezig aan een slechte seizoensstart, had op bezoek bij Karlsruher SC veel moeite om te scoren. Pas drie minuten voor tijd wist Miroslav Klose het enige doelpunt te maken: 1-0. Bayern, met Mark van Bommel ditmaal wel in de basis, heeft daarmee de aansluiting met de subtop gevonden.

AC Milan, donderdag tegenstander van SC Heerenveen in de UEFA Cup, won door twee treffers van de Braziliaan Ronaldinho met 3-0 van Sampdoria. Juventus verloor zaterdag voor de tweede maal op rij. Napoli was op eigen veld met 2-1 te sterk voor Juve. Koploper Inter won bij AS Roma.

Brazilië is in eigen land wereldkampioen futsal geworden. De finale zaalvoetbal tegen titelverdediger Spanje (eindstand 2-2) werd na strafschoppen beslist. Brazilië won de penaltyserie met 4-3.