Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Religie

Een vrouw gaat voor

Ze heeft het wéér gedaan. Drie jaar geleden deed ze het in New York en afgelopen vrijdag deed ze het opnieuw in Oxford. Ze heet Amina Wadud, ze is een Amerikaanse moslima en ze is emeritus hoogleraar islamstudies aan de Universiteit van Virginia. Waar geloofsgenoten zich druk over maken, is dat ze opnieuw voorging in gebed. Niet voor vrouwen alleen, maar voor een gemengde groep gelovigen. Nu dit voor de eerste keer gebeurde in Groot-Brittannië werd er door moslims gedemonstreerd.

Op 18 maart 2005 leidde professor Wadud een gebedsbijeenkomst van honderd mannen en vrouwen in New York. Drie moskeeën in de stad weigerden toestemming en de groep week uit naar de anglicaanse kerk van Manhattan. Er was een politiekordon nodig om boze moslims te beletten de kerk binnen te dringen. Initiatiefnemer was schrijfster Asra Q. Nomani. „Wij komen als vrouwen binnen de islam op voor onze rechten”, zei Asra destijds. „We nemen geen genoegen meer met de achterdeur of een plaatsje in de schaduw.”

Amina Wadud was ditmaal uitgenodigd door het Muslim Educational Centre in Oxford (MECO) om een conferentie bij te wonen over vrouwen en de islam en vooraf voor te gaan in gebed. MECO-voorzitter Taj Hargey noemde dit „een sprong voorwaarts naar onze theologische lotsbestemming, want voor de islam zijn man en vrouw gelijk”. De meeste organisaties van Britse moslims zijn er tegen dat vrouwen gemengde gebedsbijeenkomsten leiden.

Sayed Tantawi, de imam van de Al-Azhar moskee in Kairo, die is verbonden aan de gelijknamige universiteit, één van de meest gezaghebbende instellingen van de soennitische islam, legde onlangs nog eens uit waar het de tegenstanders om te doen is. „Het is verkeerd als mannen tijdens het gebed kijken naar een vrouwenlichaam vóór hen”, zei sjeik Tantawi. „Ook al zien ze elke dag vrouwen, tijdens het gebed is dat ongewenst, want dat staat in het teken van nederigheid en ingetogenheid.”

De islam is zeker niet de enige geloofsgemeenschap die vrouwen weert uit religieuze ambten. Toch kent het hindoeïsme vrouwelijke priesters en de meeste protestantse kerken hebben vrouwelijke dominees. De Anglicaanse Kerk wijdt sinds 1992 vrouwen tot priester en sinds juli van dit jaar ook tot bisschop. Maar in al die gevallen was de weg naar gelijke behandeling lang.

Dirk Vlasblom