Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Directeur IMF in opspraak

Dominique Strauss-Kahn, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is in opspraak geraakt na een affaire met een ex-medewerkster. Het IMF onderzoekt of de 59-jarige directeur misbruik heeft gemaakt van zijn positie, bijvoorbeeld door de medewerkster te dwingen om te vertrekken of door haar een ruimere vertrekregeling aan te bieden.

The Wall Street Journal bracht dit nieuws afgelopen weekeinde naar buiten. Het verhaal komt op een lastig moment, net nu het IMF zijn handen vol heeft aan de kredietcrisis en landen bij het fonds aankloppen voor extra hulp.

Strauss-Kahn, die vorige week nog waarschuwde voor de ineenstorting van het financiële systeem, heeft in een verklaring laten weten dat het IMF met zijn toestemming een „incident onderzoekt dat zich in mijn privéleven voltrok in januari 2008. Ik heb daarbij mijn positie als directeur niet misbruikt.”

De vrouw, Piroska Nagy, werkte voor het IMF in Afrika en is afgelopen zomer vertrokken met een ontslagvergoeding. Ze werkt nu bij een bank in Londen. Nagy is getrouwd met de voormalige president van de Argentijnse centrale bank, Mario Blejer. Hij zou volgens The Wall Street Journal de e-mails hebben ontdekt waaruit bleek dat zijn vrouw een relatie had met haar hoogste baas.

Dominique Strauss-Kahn is voormalig minister van Financiën van Frankrijk en leidt sinds een jaar het IMF. Hij is getrouwd met de Franse journaliste Anne Sinclair.

Veel Franse politici hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor de IMF-directeur. Ook Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, liet in een radio-interview al weten dat hij ervan uitgaat dat Strauss-Kahn vrijgepleit wordt van machtmisbruik.