Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Crisis raakt ook Spelen 2012 in Londen

De bouw van olympische sportlocaties in Londen moet mogelijk door de overheid worden gefinancierd. Dat meldt de Britse krant The Times vandaag.

De private sector zou het olympische dorp in eerste instantie volledig bekostigen (1 miljard pond, ongeveer 1,3 miljard euro), en garant staan voor ten minste de helft van het mediacentrum (400 miljoen pond). Aan het eind van het jaar zou er een overeenkomst worden getekend met Lendlease, de aannemer die de stadions voor 2012 zou bouwen. Maar de aannemer heeft door de recente financiële crisis problemen om het geld bij elkaar te krijgen.

Later deze week komt er overleg tussen Boris Johnson, de burgemeester van Londen, en een aantal ministers. Dan wordt besproken of de overheid na de eerder al beschikbaar gestelde 550 miljoen pond nog eens met 900 miljoen pond over de brug zal komen.

John Armitt, voorzitter van de Olympic Delivery Authority (ODA), zei dat er meer tijd nodig is om private investeerders te vinden, maar dat de overheid onder druk staat om de Zomerspelen financieel te ondersteunen zodat het vertrouwen in het olympische project wordt hersteld. Ook zei hij dat de belastingbetaler in het ergste geval voor al de kosten moet opdraaien.

De kosten van het olympisch dorp zijn al flink gedaald. Door de malaise op de huizenmarkt worden er in plaats van 4.000 appartementen 2.800 appartementen gebouwd. Daardoor moeten de sporters een slaapkamer gaan delen. Het is de bedoeling dat de appartementen na de Olympische Spelen worden verkocht als woningen.

Eind september zei Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de kredietcrisis de Spelen niet in gevaar zal brengen. De Winterspelen in Vancouver in 2010 zijn volgens Rogge financieel gewaarborgd. De Zomerspelen van 2012 in Londen zullen een degelijke financiering krijgen, zo hebben de Engelse autoriteiten de IOC-baas verzekerd.

Londen werd op 6 juli 2005 in Singapore door het IOC verkozen als gastheer voor de Olympische Spelen van 2012 boven de steden Parijs, New York, Madrid en Moskou. De Spelen zullen van 27 juli tot en met 12 augustus worden gehouden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Aansluitend worden in Londen ook de Paralympische Spelen gehouden.

Het is nog niet bekend waar de Spelen van 2016 plaats zullen hebben.