Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Crème de moules

2 kilo mosselen6 el. fijngehakte platte peterselie3 aardappels (kruimige soort)1 prei2 lente/bosuitjes50 g boter125 ml crème fraîche200 ml droge witte wijnzout en versgemalen peper

Een Franse naam voor deze soep voor 6-8 personen omdat ik dit gerecht in een restaurant in Normandië at en het thuis, met Hollandse mosselen, namaakte.

Uit eten gaan is voor iedereen die over eten schrijft óók altijd wérken. Wat een alibi om te smullen, tot de keuken door te dringen en de chef aan de tand te voelen.

De instructies: controleer de mosselen. Gooi kapotte mosselen en exemplaren die na een tik niet dichtgaan, weg. Verwijder baarden. Giet de wijn in een pan en voeg 1 eetlepel gehakte peterselie en de mosselen toe. Kook de mosselen op een vuur gaar nét gaar. Schud ze tijdens het koken, dat niet langer dan een minuut of vijf duurt, om. Haal de pan van het vuur als alle mosselen open zijn. Stort mosselen en kookvocht in een zeef die op een kom is geplaatst. Laat uitlekken. Haal de mosselen uit de schelpen.

Snijd de geschilde aardappels in kleine blokjes en de schoongemaakte prei in dunne ringen. Maak de lente-uitjes schoon. Verwijder de wortels en het buitenste vlies. Snijd de uitjes, inclusief het mooie deel van het groene loof, in dunne ringetjes.

Verhit de boter in een soeppan en fruit de preiringen even aan. Voeg de aardappelblokjes, 3 eetlepels gehakte peterselie en het gezeefde mosselkookvocht toe.

Giet een liter water in de pan en breng aan de kook. Temper het vuur en kook prei en groenten in ongeveer 15 minuten gaar. Pureer prei en aardappels met behulp van een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Klop met een garde de crème fraîche erdoor. Proef of de soep nog wat zout en peper behoeft. Verwarm de mosselen en uiringetjes in de soep.

Schep de soep in diepe borden of kommen en strooi er peterselie op. Voor een extra vissige smaak kan eventueel aan het water een (of twee) visbouillonblokje worden toegevoegd of een schepje korreltjes uit een blikje Fumet de Poisson, verkrijgbaar in de Franse supermarkt.

Anne Scheepmaker

Morgen: Spaanse kip