Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Corruptie: voorwaardelijke doodstraf

Liu Zhihua (59), een voormalig locoburgemeester van Peking, is veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf wegens corruptie. Gedraagt hij zich de komende twee jaar netjes in de gevangenis, dan wordt de straf omgezet in levenslang. Liu kan binnen tien dagen in beroep gaan tegen de uitspraak, en zal dat volgens zijn advocaat doen.

Liu wordt er van beschuldigd smeergeld en geschenken te hebben ontvangen ter waarde van ten minste 700.000 euro. Het geld zou hij hebben gebruikt om zijn talrijke minnaressen een weelderig leven te laten leiden. Bovendien had hij samen met een van zijn vele vriendinnen een groot bordeel en was hij met weer een andere dame actief als projectontwikkelaar.

De zaak kwam aan het rollen toen een door Liu afgewezen minnares uit wraak een videoband naar de autoriteiten van Peking stuurde waarop Liu zich seksueel uitleeft in een hotelkamer. Hij werd daarop in juni 2006 uit zijn functie als locoburgemeester gezet.

Liu was van 1999 tot 2006 nauw betrokken bij de voorbereidingen van de Olympische Spelen, maar volgens het staatspersbureau Xinhua hielden zijn wanpraktijken geen direct verband met de bouw van olympische accommodaties. Wel was Liu betrokken bij bouwprojecten en bij het verbeteren van de infrastructuur in verband met de Spelen en beheerde hij de 29,8 miljard euro die Peking hieraan uitgaf. Liu, die zijn loopbaan veertig jaar geleden begon als mijnwerker, was als locoburgemeester van Peking verantwoordelijk voor bouwprojecten, de huizenmarkt, sport en infrastructuur.