Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

China behoudt vrijere persregels

De versoepeling van regels voor buitenlandse journalisten die tijdens de Olympische Spelen in China van kracht waren, blijft bestaan. China liet tot het laatste moment in het midden of de soepeler regels zouden worden verlengd. Afgelopen vrijdag, op de dag dat de tijdelijke, speciaal voor de Olympische Spelen ingevoerde regels afliepen, kondigde premier Wen Jiabao aan dat ze van kracht zouden blijven gelden.

De regels houden in dat buitenlandse verslaggevers geen toestemming van de overheid meer nodig hebben om te reizen of Chinese burgers te interviewen. De vrijheden gelden echter niet voor Tibet en andere politiek gevoelige regio’s. Ze gelden ook niet voor Chinese journalisten, voor wie de bestaande beperkingen op de persvrijheid in het land in stand blijven.

Woordvoerder Liu Jianchao van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een officiële verklaring dat de persvrijheid past in het Chinese beleid om op tal van gebieden hervormingen te realiseren. „De afgelopen anderhalf jaar heeft China zich opengesteld en die lijn willen we voortzetten”, aldus Liu.

De Vereniging voor Buitenlandse Correspondenten in Peking toonde zich blij met de aangekondigde versoepelde regels. Maar de vereniging wil nu ook wettelijke bescherming van bronnen, een einde aan de plicht voor hotels om het te melden als er buitenlandse journalisten overnachten, en in heel China de mogelijkheid om vrij te reizen. „Wij zullen melding blijven maken van inbreuken op persvrijheid en blijven bereid om met de Chinese overheid samen te werken”, stelt woordvoerder Jonathan Watts.