Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bezwaren politici Irak tegen pact

Iraakse politieke leiders hebben gisteren wijzigingen geëist in het ontwerpakkoord over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen, dat Iraakse en Amerikaanse vertegenwoordigers vorige week na maanden van moeizame onderhandelingen hebben bereikt.

De eis van de sh’itische Verenigde Iraakse Alliantie van premier Nouri al-Maliki en de machtige politicus Abdelaziz al-Hakim betekent nieuwe vertraging voor het troepenakkoord, dat voor het eind van het jaar door het Iraakse parlement moet worden goedgekeurd. Op 31 december loopt het mandaat van de Verenigde Naties af dat nu de buitenlandse militaire aanwezigheid regelt.

De shi’itische alliantie, die 85 van de 275 parlementszetels bezet, gaf niet aan welke punten van het akkoord haars inziens moeten worden aangepast. Het is echter bekend dat met name de kwestie van immuniteit voor vervolging voor Amerikaanse militairen en civiel personeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie al lange tijd een struikelblok vormt. Ook de voorwaarden rond een Amerikaanse troepenterugtrekking tegen einde 2011 waren steeds een probleem. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, de Koerd Hoshyar Zebari, zei zaterdag dat de tekst definitief is en door het parlement kan worden aanvaard of afgewezen maar niet meer kan worden aangepast.

De 32 parlementsleden van de anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Muqtada Sadr hebben al aangekondigd hoe dan ook tegen het akkoord te stemmen, evenals sommige sunnitische parlementsleden. Premier Maliki heeft eerder gezegd uit te zijn op een tweederde meerderheid voor het akkoord in het parlement omdat het anders te weinig draagvlak heeft. De Koerdische minderheid (20 procent) is de enige die onomwonden vóór is.

De Iraakse politieke partijen, afgezien van de Koerden, kijken met een schuin oog naar de provinciale verkiezingen, die eind dit jaar of begin volgend jaar worden gehouden. Zij zijn bang dan te worden afgestraft als bij de kiezers het idee postvat dat het akkoord de Iraakse soevereiniteit schendt.

Tienduizenden aanhangers van Muqtada Sadr demonstreerden zaterdag in het shi’itische oosten van Bagdad tegen het troepenakkoord. In een boodschap aan de betogers verklaarde Sadr – die in Iran leeft – dat de regering haar plicht had verzaakt en dat het akkoord de VS geheime bases in Irak verschaft. (Reuters, AP, AFP)