Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Australië stelt filter internet verplicht

Australische internetters kunnen binnenkort niet meer zonder filter het web gebruiken. De Australische overheid gaat internetaanbieders verplichten een filter te installeren die illegaal materiaal moet tegenhouden. Australië is de eerste democratie die filteren verplicht.

De filtermaatregel maakt onderdeel uit van het Cyber-Safety Plan, bedoeld om een eind te maken aan illegale internetcontent in Australië. Ook wil het ministerie van Breedband, Communicatie en Digitale Economie kinderen beschermen tegen gewelddadige en pornografische content. Uit onderzoek van de Britse kinderbeschermingsorganisatie NSPCC blijkt dat 3 op de 4 kinderen erg schrikken van materiaal dat ze op internet aantroffen.

Internetaanbieders kunnen kiezen tussen een filter dat illegaal materiaal tegenhoudt en een filter dat ook ongewenste inhoud blokkeert. Welke websites en trefwoorden geblokkeerd moeten worden, bepaalt de Australian Communications and Media Authority (ACMA). Deze overheidsinstantie geeft providers zwarte lijsten met ongewenste sites. Het is nog niet bekend welke dat zijn.

Zowel providers als burgerrechtenorganisaties hebben bezwaar tegen de plannen van de Australische overheid. Internetaanbieders zijn bang dat de filters de verbindingen langzamer maken, privacy-organisaties veroordelen de overmatige bemoeienis.

Het is onduidelijk hoe sites die ten onrechte geblokkeerd worden weer toegankelijk worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat zelfs de beste filters 10.000 van de één miljoen webpagina’s onterecht tegenhouden.