Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Armoede bestrijden met wc?s en water

Beschikbaarheid van toiletten en schoon drinkwater zijn belangrijker in de strijd tegen armoede dan investeringen in onderwijsprojecten en infrastructuur.

Goede sanitaire voorzieningen zorgen ervoor dat mensen gezond blijven, aldus een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van de Verenigde Naties. Daardoor dalen de kosten van de gezondheidszorg en stijgt de economische productiviteit van mensen. Bovendien wordt lokale bedrijvigheid gestimuleerd bij de aanleg van de voorzieningen.

Meer dan 2,5 miljard mensen – van wie 80 procent leeft op het platteland – hebben geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen, bijna een miljard mensen hebben geen schoon drinkwater. Als gevolg daarvan sterven jaarlijks 3,5 miljoen mensen.

„Er bestaat een directe relatie tussen slechte gezondheid en chronische armoede”, aldus Zafar Adeel van de VN-universiteit. Geld dat in het verbeteren van drinkwater en hygiënische voorzieningen wordt geïnvesteerd, wordt daardoor in feite ongeveer negen keer terugverdiend.

Drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn vooral voor vrouwen van groot belang. In veel ontwikkelingslanden gaan veel meisjes door het ontbreken van goede toiletten niet langer naar school als ze eenmaal ongesteld worden. Vrouwen zijn veel tijd kwijt met het vinden van bruikbaar drinkwater.