Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Appels en peren

Appels en peren. Je schijnt ze niet te mogen vergelijken, maar wie neemt het me kwalijk wanneer ik ze deze week samen behandel? Zonder aanzien des vruchts? Zonder te beweren dat peren lekkerder zijn of appels veelzijdiger? Zoals je van je eigen kinderen evenveel houdt, maar van ieder net weer anders, kun je ook best gelijkelijk verzot zijn op appels en peren.

Van appels vind ik het bijvoorbeeld briljant dat ze zoet en zuur tegelijk zijn. Die frisheid maakt dat ze nooit saai worden of weeïg. Als hun vruchtvlees bovendien hard en knapperig is – mijn favoriete soort appel – bevredigen ze niet alleen de smaakpapillen, maar ook het mondgevoel.

Peren waardeer ik juist om hun romige zachtheid. Dat weelderige van een echt rijpe peer, da’s een lust voor het gehemelte. Boterzacht, druipend van het zoete sap en aromatisch, zo eet ik mijn peren graag. En slurpen mag. Moet zelfs, als je het mij vraagt.

Om geen misverstand te laten bestaan over mijn liefde voor beide, vandaag een recept met appel en een met peer. In de salade vind je de klassieke Italiaanse combinatie peer met pecorino terug. Het gaat daarbij om de tegenstelling tussen het zachte, zoete en het zoute, gerijpte. Het toetje van gepofte appels met roomijs is een oud-Hollandse klassieker. Daarin contrasteert het warme met het koude.

Voor- of lunchgerecht voor 2 personen:

1 grote, rijpe handpeer (bijvoorbeeld Doyenné du Comice)

citroensap

2 eetlepels hazelnoten

een klein stukje oude pecorino (Italiaanse schapenkaas)

1 eetlepel hazelnootolie

1 eetlepels extra vergine olijfolie

1 zakje of bosje waterkers, uitgezocht, gewassen en gedroogd

Schil de peer, snijd hem in schijfjes en wrijf deze in met wat citroensap. Rooster de hazelnoten kort in een koekepan en hak ze grof. Schaaf de pecorino met een dunschiller in schilfers. Klop een dressing van 1 eetlepel citroensap, de beide soorten olie, zout en versgemalen peper. Verdeel de waterkers, peer, pecorino, hazelnoten en dressing over twee borden.

Toetje voor 2 personen:

een handje rozijnen

2 eetlepels bruine rum

100 ml water

stukje verse gember, fijngeraspt

kaneel

kruidnagelpoeder

citroensap

riet)suiker

2 onbespoten handappels (bijvoorbeeld Cox)

roomboter

vanilleroomijs

Week de rozijnen een kwartier in de rum en het water. Verwarm de oven voor op 200 graden. Knijp de rozijnen uit en meng er naar smaak gember, kaneel, kruidnagel, citroensap en suiker door. Boor de klokhuizen uit de appels en vul de holtes met het rozijnenmengsel. Zet de gevulde appels in een beboterde ovenschaal en leg op elk een flinke klont boter. Schenk het weekwater van de rozijnen in de schaal en pof de appels 20 minuten in de oven. Serveer ze direct, met een schep ijs.

Praat mee over appels en peren op nrcnext.nl/koken