Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Andere banken: geen hulp van Bos nodig

Een goed plan, riepen alle financiële instellingen tien dagen geleden al, maar wij hebben het niet nodig. Dat standpunt is na gisteravond niet veranderd.

Andere banken en verzekeraars dan ING blijven de 20 miljard euro die minister Wouter Bos van Financiën beschikbaar heeft gesteld voor eventuele kapitaalsteun toejuichen, maar zelf zeggen zij nog steeds er geen gebruik van te hoeven maken. Door te benadrukken dat de staat alleen zal bijspringen bij gezonde bedrijven, poogde Bos het signaal af te geven dat gebruikmaken van zijn aanbod geen zwaktebod zou zijn. Als iedereen, of een aantal grote banken en verzekeraars, dat zou doen, zou het vertrouwen in de sector als geheel sneller gerepareerd zijn, was de gedachte. Toch waren instellingen terughoudend om vrijwillig om de overheidssteun te vragen. Het verwachte effect dat na de eerste gang naar de staatskas door een financiële gigant ook andere zullen volgen, blijft dus vooralsnog uit.

De formuleringen van de afwijzing verschilt wel in kracht tussen de instellingen. Rabobank laat via een woordvoerder stellig en pertinent weten staatssteun „gewoon niet nodig” te hebben. „Ons kernvermogen is nog steeds sterk, we zijn nog altijd triple A en we zijn daarmee net zo solvabel als de Nederlandse staat. Er is dus geen reden om daar aan te kloppen.”

Dirk Scheringa zegt dat zijn particuliere DSB Bank „helemaal niet in aanmerking komt voor dat geld van Bos”. „Want wij zijn kerngezond. Ons kernkapitaal ligt op een comfortabele 11 procent.”

Twee bedrijven laten nog enige ruimte in hun besluit om al dan niet gebruik te maken van kapitaalsteun uit Den Haag. Aegon zegt „zorgvuldig” naar de mogelijkheden te kijken, die de overheid biedt. Aegon kijkt vooral naar de voorwaarden en de eventuele voor- en nadelen voor de aandeelhouders. „We hebben hierover nog geen conclusies getrokken”, zegt een woordvoerder.

Vermogensbeheerder Van Lanschot herhaalt wat topman Floris Deckers eerder deze maand hierover zei. „Het is een goede zaak dat de overheid deze faciliteit biedt. Er zijn geen ontwikkelingen in onze solvabiliteit en liquiditeit die een verzoek om steun nu nodig maken. Maar we zeggen nooit nooit. Op dagbasis houden we onze situatie in de gaten.”